За кандидатурата му гласуваха 123-ма депутати, 58 бяха против, а 12 се въздържаха. Константинов бе подкрепен само от ГЕРБ и "Атака", против гласуваха от Коалиция за България, ДПС и депутатите от РЗС, а "Синята коалиция" се въздържа.

Вчера сините заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата му в аванс, тъй като не е предложил ясна концепция за излизане от кризата в здравеопазването.

Премиерът Бойко Борисов не дойде за гласуването. То стана преди дебатите по внесения от левицата и ДПС вот на недоверие към правителството за здравната му политика.

"Ако не се справя със задълженията си и не видя подкрепа за своите действия ще си тръгна сам", обеща пред депутатите при обсъждането на кандидатурата му д-р Стефан Константинов. Той каза, че след встъпването му в длъжност ще има освободени заместник-министри.
"Не се притеснявам от уволнение, стига ми честта да съм първият министър, на който няколко часа след избирането му ще му бъде искан вот на недоверие", коментира той.

Константинов сподели няколко от идеите си за здравеопазването.
"Искам да се осигури на хората, които си плащат здравни вноски, абсолютно безплатни болници. Тези болници не са в размера на 350 или 400. Те са в много по-малък размер за страната. Разберете, 350 болници на държава със 7,5 млн. души и с тази квадратура, са страшно много. Това са разходи за дублиращи апаратури, за администрация. Гледам какво е в Европа", заяви той, цитиран от "Фокус".

Той добави, че категорията „защитени болници” не само ще остане, но и ще трябва да им се дадат пари, за да се осигури достъпа на населението. Предвижда се да има 120 структуроопределящи болници, в които няма да се доплаща за лечение. Новият министър отговори сам на въпроса какво ще стане с останалите.
"Какво направиха с тези болници, опитаха се да ги затворят, да режат сухи клони, да им се намаляват леглата, стават неефикасни. Един вариант е, на тези болници да им се намали процентът пари, които плаща Здравната каса, и да им се разреши да се доплаща. Има малки частни болнички с много високо оборудване. Защо трябва автоматически, само защото са частни, да ги махаме от пазара? Не, ние ще им дадем възможност, когато имат пациенти, да си използват доплащането. Т.е. хората да знаят, че могат да отидат в болница Х или У и там ще им е безплатно, а когато имат повече пари и искат по-добри условия, искат частни структури, нека да се насочат натам”, обясни Константинов, който уточни, че държи да се инициира дебат за доплащането на медицински услуги.

Именно заради обявеното без обсъждане доплащане в болниците Анна-Мария Борисова напусна поста.

Сред мерките, които са подходящи и приложими в момент на икономическа криза, Константинов посочи запазване на общопрактикуващите лекари, както и запазване на лекарите и медицинските сестри чрез увеличаване на заплатите им.

Нереалистично било изискването за 24-часов достъп до личния лекар. Според него решение на въпроса с работния ден на лекарите може да е създаване на центрове и кабинети за консултация през нощта и в почивни и празнични дни, както и изграждането на групови практики.
Като ограничителна мярка за безпричинно ползване на личните лекари той предложи въвеждане на еднакъв процент на потребителската такса за всички пациенти от началото на 2011 г.

Очаква се от 2012 г. да отпаднат клиничните пътеки и да заработят диагностично свързаните групи. Константинов смята, че трябва да се увеличи процентът от Брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазване. Освен това трябва да се отдели бюджетът на НЗОК от консолидирания държавен бюджет.

"Познавам програмата на ГЕРБ - важно е зад мен да застанат и от ГЕРБ, и от Синята коалиция, и от РЗС", призна Константинов, цитиран от БГНЕС. 
След гласуването той положи клетва пред Народното събрание.

В началото на изказването си Константинов се пошегува, че финансовият министър Симеон Дянков го е поставил в неудобна ситуация, като е обявил, че има две деца.
"Имам само едно дете и сега трябва да обяснявам на жена си къде е второто", обясни номинираният за здравен министър, пише  в. "Дневник".

Преди избора на Константинов  в парламента се разрази скандал дали да се гледа първо вота на недоверие или кандидатурата за министър.