Сметките са направени, като са отчетени производителността на труда и инфлацията за м.г., но е взет предвид и т. нар. глобален индекс на конкурентоспособност за България, който е 2,7%, пише "Труд".

Предложението, заедно с цял пакет от мерки в подкрепа на доходите, ще бъде гледано през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъжда от всички социални партньори.

Предвижда се още увеличение на минималната заплата, на пенсиите, на помощите и плащанията за деца.
Минималната заплата може да бъде увеличена на 270 лв. (сега е 240 лв.), заяви за пореден път социалният министър Тотю Младенов. На 1 април той обяви, че е осигурил парите за това увеличение - както му препоръча дни по-рано финансовият министър Симеон Дянков.

Детските добавки да се увеличат с 10 лв. от 1 юли т.г. и от 35 лв. на дете сега да станат 45 лв., предлагат още експертите.

Според разчетите необходимите допълнителни средства за повишение на всички пенсии (на 2,2 млн. души) само с 1% са 5,9 млн. месечно от 1 юли нататък. Идеята е минималната пенсия за стаж и възраст (сега 136,08 лв.) да стане 159,50 лв. Социалната пенсия за старост (100,86 лв. сега) да стане 50% от линията за бедност (211лв.), или 105,50 лв. Това повишение ще засегне около 500 хил. възрастни, които сега разчитат на този вид пенсия или на свързаните с нея.

Междувременно Софарма АД обяви, че вдига заплатите на всички свои служители с 60 лева от 1 април. "След ръста на продажбите през миналата година и във връзка с тежката икономическа ситуация компанията счита за своя отговорност да подкрепи своите 1830 служители", обявиха от фирмата, чийто шеф Огнян Донев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).