Това каза лидерът на синдиката Пламен Димитров на семинар за журналисти. По думите му още от тази година може да се постигне такъв ръст. За увеличението на заплатите са необходими допълнителни близо 920 милиона лева. От синдиката искат още 470 милиона лева за капиталови разходи. Разговори за това ще се водят с министъра на финансите.

За миналата година исканията на КНСБ бяха за 1.250 млрд. лева, а това, което реално успяхме да получим е между 650 и 700 милиона повече от това, което имаше намерение да даде властта, коментира Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Основните проблеми на България са дълбоките неравенства, бедност и несправедливост в разпределението на това, което произвеждаме, заяви Пламен Димитров. Той допълни, че според последните данни на Евростат България е на дъното в класацията по заплащане. 

В управленската програма на правителството, която се очаква да бъде огласена тази седмица, е необходимо да се заложи целта България да постигне 60% от средното равнище на ЕС по жизнен стандарт в края на мандата (48% сега), заяви Димитров.

Неотдавна премиерът Борисов обяви, че едни от водещите пред предизвикателства пред страната са: постигане на икономически растеж от над 5% и достигане на 70% от доходите в ЕС. При растеж от 3-3,5% на БВП на България ще са нужни близо 20 години, за да бъдат достигнати тези 70%, изчисли Борисов.

Във вътрешен план трябва да се стремим към относителна компенсация на
наемния труд
- 50 на сто от БВП, при сегашен дял от 42 на сто, както и към съотношение между минималната и средната работна заплата - 47-50 на сто, коментира шефът на КНСБ.

У нас на всеки един лев допълнителен прираст на брутната добавена стойност на един зает, между 20 и 24 стотинки отиват към средната работна заплата. Апелираме половината да остават за бизнеса, а другата половина да отива към труда, отбеляза Пламен Димитров.

Той цитира данни на статистиката за печалбата на фирмите през 2016 година. Всички работещи повече от 300 хил. фирми са отчели печалба от 20.2 млрд. лв. без облагане. Ако от 15-те милиарда, които ще останат след облагане, се вземат 20 процента, може да се постигне близо 15-процентно увеличение на всички заплати в България, посочи президентът на КНСБ.

От синдиката предлагат и въвеждане на минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността, от 700 лева.