Сред проучените 500 надомни работници в България 78 % са жени, 53 % са на възраст 35 до 55 години, 15 на сто са в пенсионна възраст, съобщи Виолета Златева, председател на Сдружението, цитирана от БНР.

На трудов договор са само 8 %. Работното време е по 12 часа без почивен ден. Работи се обикновено в кухнята, без да е обособено работно място. В над от 80 процента от случаите работи цялото семейство. Работната заплата е около и под минималната и това е причината хората да не се осигуряват, посочи Златева.

"Ние сме се принудили за самонаетите да се обърнем към частни пенсионни фондове, които ни предлагат ниски пакети здравни и пенсионни осигуровки, за да може тези хора по някакъв начин след време да получат пенсия и сега да могат да си купуват лекарства и да бъдат здравно обслужвани", коментира Златева.

В нито една от Балканските страни няма статистически данни за този вид труд, а в малките градове, където няма промишлени предприятия надомните работници на собствена сметка преобладават в сравнение с тези с възложител, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Продължава да се работи повече от законово установеното. Условията на работа не са се подобрили. Имаме нужда от една по-добра образователна политика към надомния труд", подчерта синдикалистът.

В рамките на Международна конференция в София с участието на представители от Албания Македония, Сърбия, Румъния и Молдова и Югоизточна Азия ще бъде създадена втората в света Мрежа на надомните работници ХоумНет с център България, съобщи Виолета Златева.