Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод вчерашното назначение на Дамянова.
Тя наследи Милка Коджабашиева, която бе отстранена от поста след скандално писмо до училищата, с което се разпорежда да бъде определяно от коя етническа група са учениците.

Според биографичната справка, предоставена вчера от простветното министерство, стана ясно, че Дамянова знае пет езика, включително китайски.

"Повече от една година Милена Дамянова много активно работи с мен в парламента, а правенето на политика в средното образование се изразява в приемането на новия Закон за училищното образование и в други нормативни актове", коментира днес Игнатов, цитиран от БТА.
В отговор на въпрос той призна, че Дамянова няма опит в средното образование, но добави, че тя разполагала с необходимия опит за поста, тъй като на целия екип на ведомството предстоят три много трудни години за реформиране на системата.
"Има много добри съветници и изключително добър експертен екип в министерството, така че изборът на Дамянова е много добър", категоричен бе Игнатов.

Той съобщи, че е имало над три кандидатури за заместник-министър, като е имало дори хора, които са се самопредлагали за поста в интернет.
Една от кандидатурите за заместник-министър е била на неговия съветник за средното образование - Асен Александров, който е и директор на столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна".
"Александров има изключително голям опит и на него се спрях, тъй като част от кариерата му е минала извън България и знае чужди езици. Той също има любопитство към живота и опит в средното образование, но за мен един човек е жив, докато има любопитство към живота, когато се появи рутина в действията, сме сигурни, че всичко ще е наред, но нищо ново няма да се случи", аргументира се министърът на образованието, който изтъкна, че иска "нови неща" в образованието.

"Пожелавам успех на Милена Дамянова в тази трудна задача", коментира междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова, която беше първият министър на образованието в кабинета "Борисов".
"Дамянова е човекът, който е работил от първия ден в експертната група по образование на ГЕРБ и се е готвила 2 години преди избирането на сегашното правителство. Тя познава всички детайли на програмата на ГЕРБ за образованието, включително и тези, които сега правителството реализира. Тя е диалогичен човек, познава експертите, сигурна съм, че ще има успех", добави Фандъкова.

Вижте видео от изявлението на министър Игнатов