Това реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за енергетиката.
"Съществено изменение на ценообразуващ елемент", според записаното определение, е изменение, при което има разлика в повече от 10 на сто между стойността на ценообразуващия елемент към датата на анализа и стойността му към датата на решението, с което се определя цената.

В останалите случаи остава сегашното положение ДКЕВР да определя преференциалните цени веднъж годишно до 30 юни.

По-рано днес председателят на ДКЕВР Семерджиев още веднъж подчерта, че основната причина за по-високото повишение на цената на тока е огромното количество присъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца.
"Това се е случило, защото цените на фотоволтаичните панели драстично са намалели, а преференциалните цени, по които се изкупува този вид енергия у нас, са останали високи, тъй като досега те се коригираха само веднъж годишно", обясни шефът на ДКЕВР.
След  промените в Закона за енергетиката, това няма да е така, каза той.

Възможността да се променят преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ ще помогне да се избегне инвеститорския бум в подобни проекти, когато има рязко понижение на капиталовите разходи за изграждане на подобни централи, коментира Семерджиев.

Заместник-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев обясни пред БТА, че с новата разпоредба в закона ДКЕВР има възможността да не чака една година до следващия ценови период, а в случай, че някой от елементите се измени с над 10 процента, да направи нови актуални цени. Това няма да води до промяна на цената на тока за крайния потребител на по-малък период, а регулирането ще остане веднъж годишно, както е в момента, уточни Червенкондев.

Технологията на фотоволтаиците се развива много бързо и тяхната себестойност се променя с много над 10%, коментира той.
Депутатът също като Семерджиев смята, че по този начин потребителите няма да бъдат поставени под риск за вдигане на цената на тока заради бум на ВЕИ мощностите.