Това изтъква днес "Сега", коментирайки, че и архитектите се включват в нарастващия "обществен ропот срещу диктатурата на чиновника и хартиената бюрокрация".

От камарата припомниха, че в класацията Doing business на Световната банка България е на унизителното 118-о място по сложност на процедурите, свързани с разрешаването на строеж.

Три торби хартия

Арх. Мартин Христов онагледи чудовищната бумащина у нас с ефектна демонстрация - показа обема на документите, които се изискват от строителните компании у нас и в Германия.

В България документите са над 170, или около 6-7 класьора, пълни с папки. Те изпълват голяма пазарска чанта; при това трябва да се представят три такива комплекта.

А в Германия всичко се побира в малка папка, защото са нужни 19 документа, повечето от които прости бланки, готови за попълване на място.

Все повече проблеми

У нас, на всичкото отгоре тромавата процедура е една и съща - независимо дали става дума за едноетажна къща, летище или мол.

"Искаме да предизвикаме широка подкрепа, тъй като строителството има дял в икономиката 30% и уредбата на този бранш е важна за цялото общество", обясниха вчера от КАБ на пресконференция в София.

"ЗУТ е претърпял 76 промени за 16 години и с всяка промяна проблемите се задълбочават, тъй като самата му философия е грешна", категоричен е арх. Борислав Игнатов.