61% от българите одобряват забраната за пушене

stat
12:00  |  5 февруари 2013 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Пълната забрана на пушене на обществени места влезе в сила от 1 юни м.г. Пълната забрана на пушене на обществени места влезе в сила от 1 юни м.г.
Сн.: EPA/БГНЕС

61 процента от българите одобряват забраната за пушене на обществени места, 39 на сто изразяват неодобрение към нея.
Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 16 и 20 януари сред 1000 души, предаде БТА.

По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години - 76 на сто от тях, високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната НЦИОМ регистрират сред хората, които никога на са пушили (86 процента), както и сред бившите пушачи - 75 на сто. Две трети от пушачите се противопоставят на забраната, но една трета я подкрепят.

Малко над половината от участвалите в изследването са непушачи
- хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите. 3 процента посочват, че са спрели цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места. Според данните, 42 на сто от анкетираните заявяват, че пушат.

По-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи. Сред симпатизантите на всички основни политически сили одобрението към забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места е по-висок дял от неодобрението.

Не е вярно, че пушачите са прости , напротив между тях има високоинтелегентни, реализирани, възпитани и деликатни хора. Но цигарите са вредни, вредни за тях и ужасно потискащи за хората които не пушат.

аватар
Сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е 64 на сто, сред поддръжниците на БСП - 72 процента, сред избирателите на ДПС - 62 на сто, а сред подкрепящите "България на гражданите" - 57 процента.

Социолозите коментират, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на анкетираните по въпроса и заявените от тях политически предпочитания.

Пълната забрана на пушене на обществени места влезе в сила от 1 юни м.г. Тя  предизвика остри протести на ресторантьори и хотелиери и доведе до внасяне на предложение за частичната й отмяна, но парламентът го отхвърли в края на 2012 г.
В началото на февруари председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че промените, които разрешават пушенето в заведения, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент.

"За" и "против" забраната - уличните протести

Последно в Общество


Психолог: Поне седмица се адаптираме след часовата смяна

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време