Най-малко 131 души бяха убити в понеделник, когато коалицията срещу шиитите хуси, оглавявана от Саудитска Арабия, нанесе два въздушни удара по село близо до пристанищния град Моха, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Жертвите са гости, присъствали на сватбено тържество в село Уага.

При първи въздушен удар е била поразена шатра, в която са се намирали жени гости на сватбеното парти. Шатрата е била поразена в момент, когато жените се били струпали около булката.

При втория удар е била поразена шатра, в която са се намирали гостите от мъжки пол.

Представители на местните власти казват, че в района, в който е било сватбеното тържество, не е имало позиции на хусите.

Водената от Саудитска Арабия коалиция не е играла никаква роля в нападението, при което се твърди, че са били убити сватбарите, заяви говорител на коалицията, цитиран от Ройтерс.

"Не е имало въздушни операции на коалицията в този район от три дни. Това е напълно невярна информация", заяви говорителят на арабската коалиция генерал Ахмед ал Асери.

Заместник-председателят на саудитския парламент (Консултативното събрание) Мохамед ибн Амин ал Джефри заяви по време на визита в Брюксел, че неговата страна се придържа към международните закони в кампанията си в подкрепа на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади срещу хусите, но добави, че винаги във всеки военен конфликт има и странични жертви. Той обаче не спомена конкретно нападението в село Моха, предаде ДПА.

Двойният удар стана ден, след като при коалиционни удари по село в северозападната част на страната загинаха най-малко 25 цивилни йеменци.
Миналата седмица при въздушен удар по пазар в северната провинция Саада, бастион на хусите, загинаха 73 души.

Саудитска Арабия и съюзниците й от залива започнаха военна кампания срещу хусите през март, след като бунтовниците принудиха президента да замине в изгнание.