„Следя ситуацията в Йемен много внимателно и с крайна загриженост. Ескалирането на насилието трябва да спре незабавно. Призовавам за незабавно прекратяване на огъня и всички страни към максимална сдържаност”, се казва в изявлението й, предаде "Фокус".

„Със съгласието с председателството, задействах Механизма на ЕС за гражданска защита в помощ улесняване евакуирането на европейските граждани, желаещи да напуснат”, посочва тя, допълвайки че ЕС „постоянно оценява ситуацията и препоръчва действия по всички линии”. 

Насилието в Йемен рязко нараства, българските  граждани да напуснат незабавно, се посочва  в изявление на говорителя на българското МВнР.

„Силно сме загрижени от рязката ескалация на насилието в Република Йемен. Обезпокоени сме, че хаосът и безвластието се засилват с всички произтичащи от това негативни последици. Призоваваме към незабавно прекратяване на насилието и установяване на политически диалог.

Особено сме разочаровани, че въпреки интензивните посреднически усилия на арабските държави от Залива, йеменският президент отказа да подпише тъй важното за Йемен споразумение за мирен преход и така предизвика остра въоръжена конфронтация в страната.

Предвид на крайното влошаване на хуманитарната обстановка настойчиво призоваваме пребиващите на територията на Йемен български граждани спешно да напуснат страната”, се казва в изявлението на говорителя на МВнР, предаде БНР.

В Сана се водят сражения между армията и сили, верни на племенния вожд шейх Садик Ахмар, който се бори срещу властта.

В петък световните агенции съобщиха, че най-малко два снаряда са поразили президентския дворец в йеменската столица, като тяхна мишена била джамията към него, в която за традиционна петъчна молитва се били събрали водещите йеменски държавници, сред които е бил и предидентът на Йемен Али Абдула Салех.  Трима души са убити при нападението срещу джамията, а сред ранените е имам, водил петъчните молитви, предаде АФП, позовавайки се на държавната агенция Саба.
След нападението се  появи информация, че президентът на Йемен Али Абдула Салех е убит при обстрел срещу президентския дворец в столицата Сана. Официален представител обаче съобщи, че президентът е добре. Непосредствено след това изявлението му беше потвърдено от държавната йеменска телевизия, а по-късно бе пуснат аудиозапис на президента, който увери, че е в добро здраве.

Същевременно в петък в град Таиз, в южната част на страната, двама демонстранти бяха убити, а 20 ранени, когато силите за сигурност откриха огън по протестиращи, съобщи местен лекар. Той поясни, че полицията и армията са заобиколили Таиз и пречат на хората да влизат и излизат от него.

Най-малко 155 души са загинали при протестите в Йемен през последните десет дни, а около 370 са жертвите от началото на антиправителствените демонстрации в една от най-бедните арабски страни.

САЩ поискаха незабавно прекратяване на огъня в Йемен, осъдиха протичащото там насилие и отново призоваха президента Али Абдула Салех да се вслуша в исканията да напусне поста, предаде Франс прес.