Инцидентът е станал тази сутрин при работни дейности в поделението, което се намира в карловското село Иганово, предаде БТА.

Чонов допълни, че единият от работниците е с по-тежки наранявания и е транспортиран в пловдивска болница. Мъжът има чуждо тяло в окото и множество наранявания, съобщи за "Фокус" завеждащият работна смяна към Районната координационна централа на Спешна помощ в Пловдив. 
Другите двама работници са пострадали по-леко. Незабавно е започнала работа по установяване на причините за инцидента, каза още директорът на пловдивската полиция.

Директорът на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев обаче заяви пред БНР, че експлозията не е предизвикана от снаряд. Според Стоенчев инцидентът е заради производствена авария.

"При пресяване се е взривила пресформата и се е разпръснала на парчета. Двама наши служители са с леки наранявания, те са под наблюдение в болницата. Третият пострадал ще бъде превозен до Пловдив, тъй като има попаднали материали в неговата кожа, но няма опасност за живота му. Това си е нормален производствен процес, тези неща се случват", обясни инж. Стоенчев, цитиран от БГНЕС. Той каза, че по случая тече разследване.

Работниците са били инструктирани сутринта за технологичните процеси, които трябва да спазват. "Повтарям това не е снаряд. Дори не е снаряд, който сте гледали по телевизията", подчерта инж. Стоенчев.

По-късно от Спешното приемно отделение на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив съобщиха, че най-тежко пострадалият е 54-годишен и няма опасност за живота му. От болницата уточняват, че мъжът е с разкъсно-контузни рани в лявата шийна област и с разкъсвания на два от пръстите на дясната ръка. Има драскотини на дясната буза и наранявания на дясното око и левия клепач. Предстои му скенер на гръдна и коремна области, за да се установи дали няма вътрешни наранявания.

В началото на юли 53-годишната Велинка Димитрова издъхна в болница, след като 20 дни по-рано бе тежко ранена при взрив в мъглижкия филиал на оръжейния завод "Арсенал".
През октомври 38-годишна работничка пък пострада тежко при експлозия в същия филиал на "Арсенал". Тя бе с ампутирана ръка, извадено око и множество рани от осколките.