Това съобщи синоптикът Марияна Попова от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА.

През януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Средната месечна сума на валежите ще е под нормата, като в по-голямата част от страната се очакват между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 л/кв.м.

През първото десетдневие на януари ще е облачно, но сравнително топло. Тенденцията е към намаление на облачността и слабо повишение на температурите, прогнозира Марияна Попова. В равнинната част от страната ще има условия за мъгли и ниска облачност, а температурите ще остават по-ниски. Вероятност за превалявания ще има около 6-8 януари, предимно слаби и, заради високите температури, предимно от дъжд.

През повечето дни от второто десетдневие съществени валежи не се очакват. В отделни дни на отделни места са възможни слаби превалявания, но отново предимно от дъжд. В равнинната част от страната ще има ниска облачност и мъгли. С повече слънчеви часове и сравнително високи температури ще бъде в планините и в планинските райони.

Много слънце ще има през третото десетдневие на януари. Почти няма да има валежи, а температурите ще са сравнително високи.

Още за прогнозата за времето