Ето някои от най-важните причини да сме зиморничави.

- Недоспиване
Недостатъчното количество сън отслабва имунната ни система. Наред с това изтощава и мускулите ни, тъй като при будно състояние те се съкращават с по-висока честота и през по-голямата част от времето. Регулацията на топлоотдаването на тялото ни става посредством няколко механизма. Когато ни стане студено, първо се ускорява обмяната на веществата в тялото ни. Заедно с това се понижава потоотделянето. Така се намалява топлоотдаването и загубата на енергия. Важно е и треперенето. Мускулите произвеждат допълнително топлина. При изтощение, хронична умора мускулният елемент отпада и така се понижават способностите ни да търпим студ.

- Недояждане
Ниското съдържание на протеини или цялостното понижаване на обема поемана храна се отразява на обмяната на веществата. Рефлекторно тя се забавя. А това води до намаляване на устойчивостта ни към студ. Най-застрашени са хората, при които отскоро или внезапно са започнали да не си дояждат. В тази категория са и всички, които се намират в началото на някакви диетични режими за отслабване или по други здравословни причини. Обикновено нетърпимостта към студ отшумява с привикването на организма към по-ниски нива на метаболизма.

- Настинки
Простудите, грипните инфекции са едни от най-честите външни причини, които предизвикват усещане за измръзване. Втрисането е резултат от имунната реакция на организма спрямо външните болестотворни причинители - в тези случаи вирусите. Невинаги е задължително да вдигнем висока температура при настинки. Понякога е възможно единственият симптом на заболяването в първоначалния му стадий да е именно постоянното усещане за студ. Важно е навреме да се вземат мерки. Те се състоят в прием на противовъзпалителни лекарства, затопляне.

- Понижена функция на щитовидната жлеза
Хипотиреоидизмът е едно от най-типичните състояния, които протичат с нарастваща зиморничавост. Понижаването на функцията на щитовидната жлеза може да се причини от различни заболявания - инфекции, механично отстраняване при операции за тумори и възли, автоимунни нарушения във функцията - Хашимото, може също и да се появи при липса на достатъчно йод във водата и храната. Хипотиреоидизмът се съпътства от изтъняване на кожата, задебеляване на езика, гласа, чупливост на косата, натрупване на меки тъкани по подбедрицата. Забавя се не само метаболизмът, но и сърдечната дейност. Диагнозата и лечението са работа на ендокринолозите след изследване на щитовидните хормони в кръвта.

- Автоимунни заболявания
Сред тях най-важни за понижената толерантност към студа са болестта на Рейно. Те могат засягат пръстите на ръцете. Могат да се срещнат в рамките на лупус еритематозус, склеродермия, автоимунна анемия и други. Диагностиката и лечението се осъществяват от ревматолози.