Йончева: Кабинетът на ГЕРБ е виновен за урана във водата

stat
09:24  |  21 април 2017 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Елена Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран Елена Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран
Сн.: БТА

Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ, каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева от трибуната на Народното събрание.
Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Като депутат от Хасковска област и и от името на ПГ на "БСП за България" поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са разтревожени“, каза Йончева и поясни, че хората са изплашени.

Тя обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско.

"В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност“, каза Йончева. По думите й в града са поставени 16 водоноски. Тя припомни, че от 14 април водата в Хасковско не се препоръчва за употреба.

Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици.

"Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата“, посочи говорителят на БСП.
По думите й две поредни години се отчита завишение на урана.

"Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ – Хасково за тези три години“, попита още Елена Йончева. Тя изрази надежда днешното изслушване да даде информация защо след като Министерство на здравеопазването е имало достъп до информация за състоянието на водата не е предприело мерки.

Председателят на Парламента Димитър Главчев й отне думата.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов взе отношение и заяви, че не може ораторите от тази трибуна да внушават изводи по повод изслушване. Кирилов призова да се спазва времето и смисъла на съдържанието на изказването на становището на вносител.

Трима министри отговарят пред парламента на въпроси за урана във водата на Хасково и Първомай. Изслушването е по настояване на БСП. Целта на изслушването е да се разберат предприетите мерки от страна на служебния кабинет за гарантиране здравето на населението.

На 13 април Междуведомствената работна група, съставена от експерти на трите министерства, препоръча водата в Хасково да не се използва за питейни цели. Депутатите от левицата обаче посочват, че тези препоръки са изпълнени 5 месеца след първите констатирани превишения на допустимите стойности и се съмняват, че информацията е крита предизборно.


Последно в Общество


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?