Шойгу направи това на разширено заседание на ръководството на министерството на отбраната на Руската федерация. То се проведе в академията на руските ракетни войски със стратегическо предназначение в Балашиха, Московска област, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Над 48 000 военнослужещи на Руската федерация са придобили безценен опит в Сирия", съобщи министърът.

Той уточни, че 14 000 от 48 000-те руски военни, натрупали опит в Сирия, са получили държавни награди. За две години авиацията на въздушно-космическите сили на Русия е изпълнила в Сирия 34 000 бойни полети, отбеляза министърът.

По негови данни при руската военна операция в Сирия са били ликвидирани повече от 60 000 бойци, включително 819 главатари на бандитски формирования. Над 2800 от убитите екстремисти са били от Русия.

Шойгу съобщи още, че бюджетът на министерството на отбраната на Русия за 2018 г. ще бъде 46 милиарда долара, тоест 2,8 процента от БВП.

Планирано е догодина въоръжеността на руската армия със съвременна техника да достигне 61%.

Твърденията на Русия, че е изтеглила своя военен контингент от Сирия обаче са посрещани скептично от Съединените щати и други западни държави, отбелязват световни агенции.

Руските въоръжени сили вероятно ще запазят голямо присъствие в Сирия, заяви вчера американският специален пратеник в коалицията срещу групировката "Ислямска държава" Брет Макгърк.

Русия подписа със сирийското правителство споразумения за поддържане на две руски военни бази в близкоизточната страна. Това са военновъздушната в Хмеймим и военноморската в Тартус.

Путин в Сирия - победа и опустошение