Една жена загина и няколко други почиващи бяха ранени, когато свирепа буря вдигна във въздуха десет каравани от къмпинг край Ветхуйзен. Къмпингът е на 130 км източно от Амстердам, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес и БТА. Стихията се разрази снощи, поваляйки дървета и електрически стълбове и отнасяйки керемиди от покривите.

Десет души бяха ранени в южната холандска провинция Лимбург, включително четирима от рухнало върху колата им дърво и един от мълния, поразила автомобила му.

В съседна Германия заради бурите бяха затворени временно международните летища във Франкфурт и Дюселдорф. Един човек бе убит от паднало дърво в югозападната провинция Хесен.

Бурята връхлетя и Белгия и рани 13 души, съобщи ИТАР-ТАСС. Сред ранените са осем ученици от гимназията в Жодон, чиито покрив се срути по време на спортен празник миналата вечер.
В южните райони на Белгия ураганният вятър повреди покривите на много домове, отнесе покрива на църква и наруши траспортните връзки. В Брюксел заради проливния дъжд бяха затворени много автомобилни тунели, а десетки самолети на брюкселското летище излетяха с голямо закъснение.

Междувременно рекордни за последните 130 години горещини измъчват Русия. На места край река Волга живакът стига до 40 градуса. Заради сушата е обявена извънредна ситуация в 16 региона. Особено горещо е в Москва и Санкт Петербург.
Толкова е горещо, че жени по бикини се пекат на слънце в Москва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В Италия се готвят за пик на горещините в петък. Управлението за гражданска защита издаде специално предупреждение за 20 италиански града, където се очаква температурите да достигнат 40 градуса, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Сред тези градове са Рим, Милано, Генуа, Верона, Венеция, Торино, Болоня, Бреша и Месина на о-в Сицилия.

В Германия климатиците във високоскоростните влакове се повреждаха многократно и пътниците бяха принудени да пътуват часове на затворени прозорци и температури до 50 градуса.
Във Финландия бе регистрирана температура от 34,2 градуса, което е рекорд за последните 75 години. Магазините бързо свършват запасите от вентилатори и климатици. Същото се случва в Унгария и Чехия.