Минути преди да падне ръкавът, от него се е отделил самолет, който е натоварил пътници. За щастие при инцидента машината е била на достатъчно разстояние, за да няма пострадали. От летището са направили пълна проверка на останалите ръкави. Тепърва комисия ще проверява каква е причината за инцидента, съобщи bTV.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките промени на код „оранжев” силата на вятъра в областите Плевен, Велико Търново и Русе, съобщи "Фокус". В трите области в събота силата на вятъра достигна до 40 метра в секунда. Оранжевият код предхожда най-високата степен - червения. Според данните на института в Русе силата на вятъра е достигала до 40 метра в секунда, в Плевен - 32 метра в секунда. 28 метра в секунда е бил вятърът в Оряхово, 24 в Ловеч, 22 м/с в Свищов и Пазарджик, 20 м/с - в Пловдив, Видин, Монтана, Кнежа, Велико Търново, Сливен, 18 м/с в Разград и Добрич. В София силата на вятъра бе до 15 метра в секунда. В планините вятърът е ураганен. На Черни връх и на връх Ботев силата му е над 40 метра в секунда, като не може да бъде измерен над тази стойност.

Червеният прах, който вчера се изсипа в община Елин Пелин и Мусачево (Софийско), продължава да се носи във въздуха. Кошмарът за хората не спира, а за повечето от тях нощта е преминала с възпаление на очите и кашлица. Въпреки че сутринта обстановката там беше доста по-спокойна, към обяд, със засилването на вятъра, отново започна да се вдига червеният прах. Подвижна лаборатория ще измерва постоянно нивото на замърсеност във въздуха, съобщи Нова телевизия. От МЗ успокоиха хората да не се притесняват, защото няма никаква опасност за здравето им, вследствие на облака.

Очаква се в неделя вятърът да отслабне, в Дунавската равнина и по Черноморието ще остане до умерен. През нощта облачността ще е променлива. През деня над Западна и Централна България ще е предимно слънчево. По – значителна облачност ще има над Източна, където на места е възможно слабо да превали. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 13 и 18°, минималните - между 3° и 8°. По Черноморието вятърът ще отслабне до умерен. Ще има променлива облачност и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Максимални температури между 12° и 14°, съобщават от НИМХ.