Идеята съдебният съвет да не е постоянно действащ орган се мотивира с това, че по този начин членовете му няма да се откъсват от основните си функции като магистрати. Освен това ще се помогне ВСС да е по-близо до реалните проблеми на системата, предаде БТА.
Проектът е внесен в Министерството на правосъдието.

Сред предложенията на ССБ е съветът да се състои от две колегии - едната да отговаря за съда, а другата - за прокуратурата и следствието. При избора на 11-те членове на съвета от парламентарната квота Народното събрание трябва да избира петима за колегията на съда и шестима за колегията на прокуратурата и следствието, смятат от съюза. Изборът трябва да се подготви от временна комисия, сформирана на паритетен принцип. Тя трябва да изготвя доклад за всеки от кандидатите.
За квотата на съдиите от ССБ предлагат тя да се избира на преки избори от Общото събрание на съдиите в страната. Така би се гарантирало високо ниво на демократичност и представителност на избора, смятат още от съюза.

"Ключовият въпрос при реформата на ВСС е той да стане прозрачен", коментира бившият министър на образованието Даниел Вълчев, който участва в дискусия "Висш съдебен съвет - какви промени са нужни и защо?". Според него съветът страда от сериозен дефицит на лидерство, тъй като нито един министър на правосъдието не ръководил съвета така, както трябва един лидер да го прави. По думите му това трябва да се промени, в противен случай чувството за хаотичност в съвета ще остане. Вълчев допълни, че е важно новите правила за ВСС да са ясни и да не позволяват произволно тълкувание.

Бившият конституционен съдия Пенчо Пенев пък заяви, че промените в закона трябва да са предшествани от конституционни промени. Той не смята за добро решение идеята ВСС да не е постоянно действащ орган. Сред неговите предложения за промени в закона бе да се даде правото на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на неправителствените организации да могат да правят номинации за членове на съвета.

Главният прокурор също не подкрепя идеята за непостоянно действащ ВСС. Още преди дни Борис Велчев заяви пред журналисти, че такъв орган е нужен и представлява едно завоевание, което трябва да се запази.