Винарната от град Съединение прибра два златни ритона за своите розета по време на официалното награждаване в Панаира в Пловдив. Едното високооценено вино е в серията Face-to-Face (F2F), другото в едноименната марка New Bloom.

Отличията именно за розе вина показват интереса, който категорията отчита в последните години. Розовото вино става все по-популярно както сред мъжете, така и сред жените и позволява консумация през всеки сезон на годината, отчитат експертите.

Награденото F2F е от сорта Каберне Совиньон и Марселан, реколта 2017, а розето New Bloom от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира, реколта 2016. Избата се прибра и с още три златни медала – за своето вино New Bloom от немския сорт Регент, за PIXELS Каберне Совиньон и за PIXELS Совиньон блан.

Годината е особено успешна за New Bloom Winery. През декември винарната от Съединение грабна приза „Златната изба на България“. Вината се правят от изцяло собствени лозови масиви – 6000 дка в Тракийската низина – Драгомир, Найден Герово и Правище. Винарската изба използва както добре познати сортове като Каберне совиньон, Каберне фран, Мерло, Сира, Шардоне, Совиньон блан и Мускат, така и нетрадиционните Дорнфелдер, Регент и Глера.

Избата се простира на площ от 700 кв.м. Тя се наложи на пазара като модерното лице на родното винарство. Производствената им част в Съединение, е изцяло реновирана като през 2014 г. е завършена нова бутилираща линия, с която се затвори целия производствен капацитет.

Постоянните инвестициите в New Bloom Winery, които само за последните години са около 10 млн. лв, дават възможност за производството на широка гама от видове и стилове уникални вина. В избата използват класически френски бъчви и бетонни съдове, както и специална система за микровинификация, която позволява работата с къси партиди и лаборатория за качествен контрол Главен енолог на New Bloom Winery е Владимир Влъчков.

„Имам късмета да работя в екип със страхотни млади професионалисти. Тази награда е признание за техните усилия и любовта, която влагат в правенето на качествени вина“, каза експертът.

На 26-то издание на международната специализирана изложба участваха над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки. Те се оценяваха от 20-членно жури, в което участват утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Четиринадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса.

В състава на дегустационната комисия участват чуждестранни енолози. Сред тях са вино блогърът Пол Капуто от Англия и сръбският дегустатор Томислав Иванович – с дългогодишен опит в международни винени конкурси.

Председател на международното жури е д-р Димитър Гайдарски. Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и дегустационен лист.