Президентът на САЩ Доналд Тръмп е сбъркал, споделяйки в Туитър видеоматериали, публикувани от ръководителка на крайнодясната формация "Великобритания на първо място" Джейда Франсън, заяви на пресконференция говорител на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Франс прес и ДПА, на които се позовава БТА.

"Великобритания на първо място" се опитва да раздели обществото, използвайки истории на омразата, които разпространяват лъжи и подклаждат напрежение", заяви говорителят.

"Мнозинството британци отхвърлят пълните с предразсъдъци изказвания на крайната десница, които са антитеза на ценностите, които тази страна представлява: приличие, толерантност и уважение", подчерта говорителят.

"Великобритания на първо място" е основана през 2011 г. от бивши членове на Британската национална партия и никога не е успявала да влезе в парламента.

През 2014 г. заместник-председателката Джейда Франсън беше осъдена на глоба от близо 2000 лири (около 2300 евро) заради обидите, които отправила към жена, носеща мюсюлманско було.

Опозицията не желае посещението на Тръмп

Британски опозиционни политици поискаха правителството да оттегли поканата си за посещение на американския президент Доналд Тръмп, след като той сподели в Туитър видеозаписи, публикувани от водача на крайнодясната организация "Великобритания на първо място", предаде Асошиейтед прес.

Първото видео е озаглавено: "Ислямистка тълпа блъска момче от покрив и го пребива до смърт!"; второто: "Мюсюлманин унищожава статуя на Дева Мария!"; а третото: "Мюсюлмански мигрант пребива холандско момче, носещо патерици!".

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами написа в Туитър: "Доналд Тръмп не е добре дошъл в моята страна и моя град". Друг депутат от лейбъристите, Чука Умуна, заяви, че поканата към Тръмп да посети Обединеното кралство "трябва да бъде оттеглена".

През януари британският премиер Тереза Мей обяви, че американският президент е приел покана да посети Великобритания, макар засега да няма насрочена дата.

Организацията Съвет за американско-ислямски отношения осъди публикацията на Тръмп.