Замърсяването на въздуха, което има сериозни последствия върху здравето, е в центъра на вниманието на започващата днес среща в Брюксел, която Европейската комисия свиква с министрите на околната среда на 9 страни от ЕС - Франция, Германия, Великобритания, Чехия, Испания, Италия, Унгария, Румъния и Словакия, предадоха Франс прес и БТА.

Замърсяването на въздуха до голяма степен е свързано с индустрията, отоплението и транспорта. Ако оставим настрана пиковете на замърсяването, които отчасти се дължат на метеорологичните условия и сезонното увеличаване на някои дейности, хроничното излагане на въздух с лошо качество е тревожно.

Един от всеки 9 смъртни случая е свързан с атмосферно замърсяване, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), която отчита напредък в следеното на този феномен, но призовава към "бързи действия".

Микроскопичните прахови частици във въздуха замърсяват фасадите на сградите в градовете. Различават се прахови частици РМ10 (диаметърът им е под 10 микрона), които са свързани с механични дейности, като строителни работи, и фини прахови частици PM2,5 (диаметърът им е под 2,5 микрона), които са свързани с горене на дърва и дизелови газове, както и със замърсяването на атмосферата от промишлеността.

Европейската агенция за околната среда ги смята за най-вредния за човешкото здраве атмосферен замърсител на Стария континент. 90 процента от жителите му са изложени на атмосферни замърсители, които надвишават препоръчвания от СЗО праг.

Най-малките частици, които предизвикват най-голямо безпокойство за здравето, проникват в дихателните пътища, но също в кръвта. Освен рак, излагането на тези частици може да предизвика астма, алергии, респираторни и сърдечносъдови болести.

Сред замърсителите са азотният оксид и най-вече азотният диоксид, образуван в процеса на горене в автомобилни двигатели и електроцентрали. Азотният диоксид е по-вреден за човешкото здраве от азотния оксид. Свързан е с пътния транспорт, по-специално с дизеловите двигатели.

СЗО обяви изгорелите газове от дизелови двигатели за канцерогенни, а тези от бензиновите двигатели - за вероятно канцерогенни. Азотният диоксид улеснява появата на астма и белодробните увреждания у децата.

В Европа и Северна Америка СЗО свързва намаляването на белодробните функции със сегашната му концентрация. Азотният диоксид е виновен също за формирането на нитратни аерозоли, които съставляват значима част от частиците РМ2,5 и озона в присъствието на ултравиолетови лъчи.

Серният диоксид предизвиква белодробни увреждания. Емисиите на амоняк, свързани със селскостопанска дейност, са най-големи през пролетта, по време на торенето.

През горещите периоди, най-вече през лятото, трябва да се държи сметка и за озона, произлязъл от химични реакции под въздействието на слънчева радиация.

Индустрията изхвърля също тежки метали, макар че е постигнат напредък, що се отнася до изхвърлянето на олово и кадмий. Експертите са убедени, че трябва да се следи въздействието на някои нови технологии, като нанотехнологиите, и на пестицидите.