Кирчев ще изтърпи присъдата си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Окръжните магистрати признаха подсъдимия за виновен за това, че в периода от 15 септември 2012 г. до 8 януари 2014 г. във варненското село Царевци е извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на седем малолетни лица, които били негови ученички.

Според изслушаните в съда показания на свидетели, учителят живеел на съпружески начала с директорката на училището. При първото оплакване на ученичка от действията му, тя повярвала на думите на Кирчев и не взела мерки. След като той бил уволнен от училището в Царевци, преподавал известно време в училище в Девня, стана известно в съдебната зала.
Според неговите показания към момента е безработен.

По време на съдебния процес седемте малолетни момичета, пострадали от блудствените действия на своя учител, бяха призовани да дадат показания пред съда. За да бъдат защитени правата им и да се избегне стрес от явяването в съдебна зала, момичетата бяха изслушани от съдия чрез видеоконферентна връзка. Децата се намираха в друго помещение, заедно с родителите си, педагог, психолог и социален работник.

Съдът определи подсъдимият да заплати на законните представители на три от момичетата по 4000 лева или общо 12 000 лева, ведно със законната лихва. Тази сума е определена от магистратите като обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативния съд във Варна.

Окръжните магистрати обаче пуснаха Кирчев на свобода срещу парична гаранция от 500 лева, тъй като няма реална опасност да се укрие до влизане на присъдата в сила.
Мярката също може да бъде обжалвана или протестирана в законовия срок.

От Окръжната прокуратура във Варна съобщиха, че са внесли протест срещу присъдата. Държавното обвинение не е удовлетворено от размера на наложеното на подсъдимия Свилен Кирчев общо наказание, както и от определения първоначален общ режим на изтърпяването му в затворническо общежитие от открит тип.

Наказанието е несправедливо ниско, тъй като не е отчетена високата степен на опасност и на престъпленията, и на извършителя, за това Окръжна прокуратура – Варна, иска по-тежко наказание на подсъдимия.