Объркването станало по време на операцията „Играчите", при която във Варна беше разбита престъпна група, занимаваща се с рекет и незаконна банкова дейност, съобщи БНТ. Семейството е подало жалба срещу действията на полицията.

Варненката Виргиния Стефанова била събудена малко след 8 часа сутринта от силно блъскане по вратата и докато успее да я отвори, маскирани полицаи нахлули в дома й. "Изплашиха цялото ми семейство. Малкият ми син е на 4 години, големият е на 11 години, беше просто в несвяст детето, толкова е изплашен", разказва жената, която живее в къща във варненския квартал „Аспарухово”. В същата къща, но в другия вход, живеел брат й, който трябвало да бъде задържан, съобщава БЛИЦ.

„Попитах ги, кого търсят, но те не ми отговаряха. Не се държаха като хора. Викаха: „Има ли мъж тук?!”. Нахълтаха в детската стая, където спят децата ми. После изкараха мъжа ми от банята, както беше по хавлия и го закопчаха с белезници пред децата", допълва Стефанова.

След като разбрали за грешката, полицаите са насочили към другото жилище. Съсед е заснел как полицейската група отива от грешния към правилния адрес. За разбитата врата на Стефанови е съставен протокол, който те не са получили.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че по заповед на директора - комисар Димитър Димитров е наложено дисциплинарно наказание “Писмено предупреждение” на ръководителя на операцията.  Събрана е документацията по случая, която е докладвана и на Окръжна прокуратура за проверка. По изрично разпореждане на комисар Димитров на семейството е предоставена специализирана психологична помощ, допълват от пресцентъра.

На 23 юли м.г. цивилни полицаи нахлуха в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови в Кърджали, а дъщеря им беше ударена от полицаите с врата, при което главата й беше разбита. Семейството заяви, че е станало жертва на полицейско насилие и стрес, без да има вина, но министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни, че синът Кадир Мустафов е помагал на таксиметров шофьор да набавя проститутки и това наложило жилището да бъде претърсено. След това семейството подаде две жалби в прокуратурата и заяви, че ще заведе иск и в Съда по правата на човека в Страсбург.

В началото на май т.г. медии съобщиха, че четирима полицаи са обвинени в силово нахлуване в чужд дом, като един ще бъде разследван и за нанасяне на лека телесна повреда при скандалната акция в Кърджали.