Това е резултатът от повторната проверка на случая, която бе назначена в края на март от Върховната касационна прокуратура (ВКП), съобщи Mediapool, като се позова на информация от държавното обвинение.

По-късно информацията беше потвърдена пред БТА и от окръжния прокурор Светлозар Лазаров. Той уточнява, че има основание за образуване на досъдебно производство срещу служителите на МВР, което ще приключи в законовия срок от 2 месеца.
На 16 май говорителят на Окръжна прокуратура ще даде повече подробности.

На 23 юли м.г. цивилни полицаи нахлуха в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови в Кърджали, а дъщеря им беше ударена от полицаите с врата, при което главата й беше разбита. Семейството заяви, че е станало жертва на полицейско насилие и стрес, без да има вина, но министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни, че синът Кадир Мустафов е помагал на таксиметров шофьор да набавя проститутки и това наложило жилището да бъде претърсено.

След това семейството подаде две жалби в прокуратурата и заяви, че ще заведе иск и в Съда по правата на човека в Страсбург. През септември Цветанов обяви, че полицаите, участвали в акцията, са наказани, но само заради административни нарушения - защото не са направили рапорти и съотвения протокол. Проверката обаче не установила полицейско насилие.

Все пак бе образувана прокурорска преписка, в рамките на която бе извършена и нова проверка на инспектората в МВР, но заключенията й засега се пазят в тайна. От Окръжната прокуратура в Кърджали не желаят да обявят имената на разследваните полицаи, въпреки че това е практика при повдигане на обвинения, особено когато казусът е от обществен интерес.

При първата проверка на действията им те отрекоха да са превишили правата си и две прокуратури последователно отказаха да образуват дело. В крайна сметка се стигна до решението на ВКП, която е открила сериозни пропуски и неясноти в постановленията на колегите си от двете по-долни инстанции и ги отмени.

Ако разследването срещу полицаите доведе до дело и вината им бъде призната от съда, тримата могат да получат затвор до 3 години или пробация до 6 месеца, а колегата им, обвинен за телесната повреда - до 2 г. или пробация.

Адвокатът на семейство Мустафови Елисавета Пенчева е потвърдила пред Mediapool, че клиентите й вече са били уведомени за развоя на проверката и очакват да бъдат призовани на разпит. По думите й от прокуратурата са скрили и от тях самоличността на обвинените.

В момента тече проверка и около последния нашумял случай с полицейско насилие  - този с ареста на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, подсъдим по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев. След като в съда беше показан видеозапис и избухна скандал, този път вътрешният министър обеща да има наказани, а премиерът Бойко Борисов дори настоя за уволнения.

Последна актуализация в 17,10 ч.