Това заяви шефът на митниците Ваньо Танов пред bTV по повод скандала със записаните негови разговори.

Той даде пример как е разбрал, че го подслушват.
"Мои лични разговори, примерно, между съпругата ми и мен, обсъждане на жилищен проблем, го има в сайт. И това е само между мен и нея воден разговор по телефона, което ме е навело на мисълта, че мои разговори се слушат и по някакъв начин тази информация изтича. И когато аз разговарям, примерно, с Влади Горанов (зам.-финансовият министър - б.р.), аз смятам, че е етичен дълг мой да му кажа, че има вероятност този разговор да се слуша. И той да си избере по какъв начин ще разговаряме, защото един открит разговор от негова страна, може да му довлече много неприятности", каза митническият шеф.

На въпрос защо е бил подслушван, той отговори, че не може да отговори, защото прокуратурата още не се е произнесла прилагани ли са и от кой период са прилагани СРС-та.
"Това са разговори от самото начало на моето назначаване. Тогава започна структурната реформа и аз не смятам, че в месеца, в който съм назначен, ще има такива данни за мен, аз още не съм започнал да работя, едва ли може да става дума за тежки престъпления, които предвиждат лишаване от свобода от над 5 г. (изискването за прилагане на СРС - б.р.)", каза още Танов, който бе категоричен, че няма никакви прегрешения и не се притеснява от разследвания срещу него.

Пред БНТ той разказа, че записаните разговори с Горанов и Дянков са били проведени след една среща с премиера, на която Дянков не е присъствал, а "Цветанов говорил през цялото време, при това некомпетентно".
"В това, което Цветанов изнесе, имаше дълбоко неверни неща и нито Влади Горанов, нито Красимир Стефанов взеха отношение. В този разговор единственият човек, който говори е Цветанов. Самата среща при премиера беше отвратителна. Когато си поканил хора и не ги изслушваш, е отвратително", каза Танов, цитиран от БГНЕС.
Въпреки това, Танов каза, че между него и Цветанов няма личен конфликт, само противоречия в професионален план.

Той каза, че не вътрешният министър е поръчал акция срещу малкия му син, който е трябвало да бъде натопен с контрабандни цигари, а вероятно това са хората, които се занимават с контрабанда. Вчера лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че именно Цветанов е поръчал арест на сина на митническия шеф и незаконен обиск в жилище му.

Още вчера Танов опроверга и част от изнесените от партията нови записи на негови разговори - с депутатките от ГРЕБ Менда Стоянова и Искра Фидосова. От тях излиза, че двете лобират за назначаването на митнически шефове.
Разговорът с госпожа Менда Стоянова е някаква сглобка и аз се чудя те ще пуснат ли запис с моя говор. Защото има думи, които аз не ги употребявам и не знам откъде ще ги вземат, за да ги сглобят”, каза Танов.
Самата Стоянова също отрече да е водила такъв разговор.

Митническият шеф призна, че разговорът с Фидосова е автентичен, но според него няма нищо смущаващо.
"С госпожа Фидосова има такъв разговор. Тя е депутат от Монтана, Лом – този край. Тя знае, че на конкурса се явяват хора от този регион и тя се е интересувала какво е станало с изпита след провеждането на конкурса. И аз съм й отговорил, че това лице, което те препоръчват, не е издържало конкурса", каза Танов.

На въпрос дали според него двете депутатки ще понесат последствия, той отговори: "Какви последствия да понесат? Това, че си лобирал за някой, не е престъпление. Престъпление ще бъде ако аз, за човек, който не е издържал конкурса, го назнача", категоричен бе директорът на митниците.
Той обаче призна, че натиск върху него е имало не само от депутати от ГЕРБ, а и от други партии, които се смята, че не са в опозиция, а подкрепят ГЕРБ.

Подкомисията за контрол на СРС-та към парламента ще поеме случая с изтичането на записи от разговори с Ваньо Танов, в който бяха замесени Стоянова и Фидосова, съобщи пред журналисти Цецка Цачева, предаде "Фокус".
Тя посочи, че трябва да се изчакат компетентните органи да кажат имало ли е такива разговори и по законов ред ли са направени записите.