Те бяха обявени на дискусия в Народното събрание /НС/ от Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България. Числото е било официално оповестено преди две седмици, предаде БТА.
Според Националния статистически институт българчетата са общо 1,3 милиона.

От началото на кризата до момента се увеличава броят на децата, които живеят в семейства с безработни родители.
Тревога според УНИЦЕФ буди и фактът, че около 36 000 деца у нас до 3-годишна възраст нямат достъп до медицински грижи, т. е. са без личен лекар, поясни Радочай. В същото време много от родителите нямат информация как да се грижат за тях, особено за здравословното им хранене.

Висока смъртност при децата, отчита още международната организация. Отбелязва се, че по този показател България е разделена на две - в Западната част, в Русе, Варна и Габрово нормата е около европейската - под 1% на 1000 раждания, докато в Сливен, например, има 27 смъртни случаи на 1000 раждания.

Съществен е и делът на живородените бебета с поднормено тегло. В някои от случаите става дума за родени по метода "ин витро", уточни Таня Радочай. Тревожен по думите й е и броят на девойките, които стават майки между 15 и 19 години. От УНИЦЕФ уточниха, че нямат данни за тези, които раждат преди навършване на 15 години.

От организацията цитираха данни, според които е твърде висок и броят на децата, които не завършват средно образование. 21,8% отпадат от образователната система между 15 и 24 години и стават безработни, отчита "Евростат". За Холандия те са 4,4 на сто, а средно за ЕС - процентите са около 15.

От Европейската комисия и УНИЦЕФ отбелязват и някои положителни тенденции - например напредък по отношение на настаняването на деца в домове и институции и подобряване на условията в тях. За първи път, коментира Радочай, през 2010 г. броят на българчетата, настанени в домове, и тези - в семейства, се изравнява.

Георги Богданов от Националната мрежа за децата обърна внимание върху недостатъчното финансиране на системата за социално подпомагане. По думите му 41 лв. месечно социални помощи за деца са крайно недостатъчни. Все още е в сила, посочи той, подходът на санкциониране на родителите, вместо на подкрепа.

Според Богданов е нужна и реформа в Агенцията за социално подпомагане. На един социален работник, обясни той, се падат над 112 случая.

Има предложения в Закона за детето за създаване на независим орган - т. нар. детски омбудсман, който да защитава правата на децата, съобщи и. д. председателят на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов. Въпрос на законодателна воля и решение е те да бъдат приети.

Заместник-регионалният директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и страните от ОНД Кирси Мади призова институциите и неправителствените организации да работят още по-единно в защита на правата на децата.
Държавата, каза тя, има икономическа полза от социалното включване на децата в системата на универсалните услуги. Важно е да осъзнаем, смята Мади, че бедността е проблем вече и на държавите със средно равнище на доходи каквито са България, Китай, Бразилия. Затова са нужни са резултатни мерки за намеса, част от които са свързани с ранното детско развитие. Именно в тази посока трябва да се привлекат неправителствените организации и да се работи повече със самите семейства, посъветва Кирси Мади.