Това е така, тъй като Киев смята да го прави само срещу освобождаване на украинци, осъдени в Русия.

Това заяви днес президентът на Украйна Петро Порошенко, съобщи украинското онлайн издание "Страна", цитирано от ТАСС.

"Ще се полагат повече усилия, за да измъкнем гражданите си от руските затвори, от окупирания Крим, затова не върнахме днес нито един жител на Русия. Над 15-те руски граждани, държани в нашите затвори", трябва да бъдат разменени срещу украинци, каза Порошенко, изброявайки ред имена.

В рамките на размяната на пленници, договорена след трудни преговори, Киев предаде на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики 233 души и получи 73, съобщи по-рано украинската прокуратура.

Киев посрещна като герои 73 освободени пленници (снимки) >>

По повод състоялата се вчера размяна на украински граждани срещу други украински граждани експерти и потребители на интернет коментираха, че подобни неща стават само при гражданска война. Киев обаче избягва този термин; вместо това властите на страната наричат събитията в Донбас или антитерористична операция, или отразяване на руската агресия, допълва ТАСС.

Шефът на украинската служба за сигурност Василий Грицак съобщи вчера, че на контролираната от сепаратистите част от територията на Донбас се намират 103-ма украински пленници, а съдбата на още 402-ма души е неизвестна. Той увери, че Киев ще продължи размяната на пленници.