Записът на телефонния разговор между Пает и върховния представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Катрин Аштън, който се е състоял на 26 февруари т.г. след посещението на Пает в Украйна, бе качен в You Tube.

Сред обсъжданите въпроси е и този за снайперистите, стреляли при протестните акции на киевския Площад на независимостта. В разговара Урмас Пает споменава, че има сериозни съмнения, че едни и същи снайперисти са стреляли по протестиращи и служители на правоохранителните органи в Киев и те са били наети от опозицията. Той се позовава на медици в украинската столица.

"Стремително расте разбирането, че зад тези снайперисти стои не Янукович, а някой от новата коалиция. Това е крайно дразнещ фактор. Това дискредитира новата коалиция от самото начало”, заявява естонският министър в записа.

Външното министерство на Естония обаче съобщава, че думите на министъра са интерпретирани погрешно, предаде Ройтерс.

"Министър Урмас Пает обобщава това, което е чул в Киев предния ден, и изрязава загрижеността си за ситуацията. Но отхвърляме твърденията, че той е давал оценка за участието на опозицията в насилието в Киев", се казва в съобщението.

Самият Пает даде извънредна пресконференция снощи заради изтеклия запис, предаде БТА.

"Драматичните събития, довели до гибелта на десетки хора при протестите на киевския Майдан, трябва да станат обект на независимо разследване. Това, което наистина е ставало в Киев, трябва да бъде изяснено от следствието. Престъпленията на Майдана налагат разследване, а виновните трябва да бъдат наказани", подчерта естонският външен министър.

Урмас Пает изрази раздразненито си, че такива разговори, като беседата му с Аштън, "стигат до онези, които не трябва да ги слушат".

Той добави, че са се появили и изопачени версии на записа, целта на които е да бъде злепоставено украинското правителство.

Русия ще разследва твърденията в записа

Русия възнамерява да разследва твърденията в телефонния разговор между Пает и Катрин Аштън, предаде БНР.

Депутатите от руската Държавна дума подготвят специално обръщение до ЕС за създаването на съвместна комисия, която да разследва убийствата в Киев. Те възнамеряват да извършат и проверка на твърденията за снайперистите на Майдана.

Според ръководителя на Комитета по международни отношения в руската Дума Алексей Пушков, разговорът е поредното доказателство, че в Украйна е бил извършен държавен преврат.