Досегашният украински президент Виктор Янукович, чието местонахождение остава неизвестно след бягството му от Киев в събота, все още се намира в Украйна, съобщи и. д. главният прокурор Микола Голомша, цитиран от Франс прес и БТА.

Бившият президент е включен в списъка на международно издирваните лица, обяви и. д. главен прокурор на Украйна Олег Махницкий.

Той допълни, че заявка за издирване е направена и за бившия министър на вътрешните работи Виталий Захарченко.

Мотивът за международното издирване на Янукович и Захарченко е "масово убийство" във връзка със загиналите демонстранти по време на протестите в Киев.

Кличко: Русия да не приютява Янукович

Виталий Кличко, който се кандидатира за предсрочните президентски избори в Украйна, предупреди Москва, че не би било добра идея да даде убежище на сваления украински президент Виктор Янукович.

"Мога само да предупредя руския президент, че не е добра идея да приеме Янукович и по този начин да осигури протекция на един кървав диктатор. Янукович трябва да отговаря за действията си пред украински съд", заяви Кличко пред германския вестник "Билд".

Янукович не бил арестуван, за да се избегне дестабилизация

Виктор Янукович не е арестуван в Крим, за да не се дестабилизира ситуацията, каза пред журналисти в Киев изпълняващият длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков.

Той е поръчал на милицията и на силовите структури да не провокират конфликти с местното население.

Аваков каза, че в момента в Крим работи група пратеници на Върховната Рада и че "всичко ще се решава чрез диалог".

Той призова всички сили на МВР да не допуснат сблъсъци на "проруските сили с евроинтеграционните сили и групите на кримско-татарския народ".

"Именно по тази причина ние решихме да не реагираме твърдо по отношение на Янукович, за да не дестабилизираме ситуацията и да не дадем повод на съседна държава", подчерта Аваков.