Това е заявил естонският външен министър Урмас Пает в телефонен разговор с върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън относно събитията в Украйна, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС и "Фокус".

Запис на разговора, който се е състоял на 26 февруари т.г. след посещението на Пает в Украйна, бе качен в You Tube, а истинността му бе потвърдена от Министерството на външните работи на Естония.

В разговара Пает споменава, че има сериозни съмнения, че едни и същи снайперисти са стреляли по протестиращи и служители на правоохранителните органи в Киев и те са били наети от опозицията.

Олга (Богомолец - медик, оказващ помощ на киевския площад "Независимост" - бел.ред.)  каза, че според всички намерени улики хората, които са убити от снайперисти, от двете страни - и полицаи, и хората от улицата, са убити от едни и същи снайперисти. Тя ми показа снимки, позова се и на мнението на лекарите, които говорят за един и същ почерк и едни и същи куршуми. И все по-голямо подозрение предизвиква това, че новата коалиция не желае да разследва точните обстоятелства на случилото се. Стремително расте разбирането, че зад тези снайперисти стои не Янукович, а някой от новата коалиция. Това е крайно дразнещ фактор. Това дискредитира новата коалиция от самото начало”, заявява Урмас Пает в записа.

Счита се, че разговорът е качен в интернет от служители на Украинската служба за сигурност, вярна на сваления президент Виктор Янукович.

Крайно досадно е, че изобщо се е провело такова подслушване. Този разговор не е качен случайно в интернет сега” , заяви Пает, цитиран от РИА Новости.

Той даде извънредна пресконференция, на която заяви, че не е давал оценка за участието на украинската опозиция в насилието в Киев. От естонското МВнР пък потвърдиха автентичността на записа, но заявиха, че той е погрешно интерпретиран.

"Министър Урмас Пает обобщава това, което е чул в Киев предния ден и изрязава загрижеността си за ситуацията. Но отхвърляме твърденията, че той е давал оценка за участието на опозицията в насилието в Киев", се казва в съобщението на естонското МВнР.

Евросъюзът отказа да коментира появилия се в интернет запис, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки прессекретаря на Аштън Мая Кочиянчич.

В руското външно министерство също обърнали внимание на появилия се в интернет запис.

"Отказът на ЕС да го коментира предизвиква удивление. Та нали неотдавна високопоставени представители на страните от ЕС активно коментираха аудиозаписа на Виктория Нюланд", казал представител на министерството, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В този запис помощник-държавният секретар на САЩ Нюланд се изказа с нецензурни изрази за позицията на ЕС по украинската криза.