Планът се състои от седем точки, каза Путин по време на посещение в Монголия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано днес украинското президентство съобщи, че в телефонен разговор Путин и Порошенко са се разбрали какви стъпки да бъдат предприети за прекратяване на огъня в Донбас. Кремъл заяви, че двамата са се съгласили какви да бъдат стъпките за постигане на мир, но не може да се говори за примирие, защото Русия не е страна в конфликта.

Руският президент увери в Монголия, че е на много близки позиции с украинския си колега за това как да бъде разрешен конфликтът в Украйна, предаде Ройтерс.
Той допусна, че украинските власти и проруските бунтовници в източната част на страната могат да постигнат окончателно споразумение по въпроса до петък, 5 септември, в рамките на контактната група, посочва Ройтерс. 

"С цел прекратяване на кръвопролитията и стабилизиране на обстановката в Югоизточна Украйна, смятам, че противоборстващите страни трябва незабавно да съгласуват и координирано да осъществят следващите действия",
подчерта Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин призова украинската армия да прекрати операцията срещу сепаратистите, а "бунтовниците" - да спрат своето настъпление в Донецка и Луганска област.

Сред другите стъпки към урежднето на конфликта са размяната на пленници, установяването на хуманитарен коридор за бежанците и доставката на хуманитарна помощ.

"Една от предложените мерки предвижда пълноценен и обективен международен контрол за спазването на условията за прекратяване на огъня и мониторинг на обстановката в зоната за сигурност, която ще бъде създадена", допълни руският президент.

Междувременно американският президент Барак Обама заяви, че е прекалено рано да коментира новината за евентуално примирие и подчерта, че то може да бъде ефективно само ако Русия спре "да се преструва", че не контролира проруските сепаратисти и престане да изпраща войници и оръжия.

Украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли плана за разрешаване на конфликта в Източна Украйна, който в сряда бе предложен от руския президент Владимир Путин, предаде AFP, цитирана от Фокус.

„Този нов план е прах в очите на международната общност преди срещата на върха на НАТО и опит за възпиране на неминуемите решения на ЕС за нови санкции срещу Русия”, посочи Яценюк.

Той допълни, че ако Москва прекрати финансирането и въоръжаването на сепаратистите, ще има надежда за политическо решение на конфликта.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт, според вас?