Нормативният акт бе подкрепен от 303 депутати при 226 необходими гласа.

Законопроектът на президента Петро Порошенко "За внасяне на изменения в някои закони на Украйна във връзка с отказа на Украйна да спазва политика на неутралитет" бе внесен на 18 декември.
За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от Порошенко.

Министърът на външните работи Павел Климкин коментира, че този закон ще позволи да защитят независимостта си.

"Законопроектът е неприятелски акт към Русия",
реагира незабавно руският постоянен представител в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин, цитиран от ТАСС.

По думите му гласуваният текст ясно показва какъв курс възнамерява да води новата власт в Киев и изрази съжаление, че това само ще изостри напрежението в двустранните отношения.

Според него Украйна не отговаря на критериите за присъединяване към НАТО, нито в политически, нито в икономически план.

Законът открива пътя за сближаване на бившата съветска република с Алианса.

Миналата седмица, по време на посещение в Полша, Порошенко обяви, че ще внесе този законопроект, след като се завърне в Киев.

"Обявеният през 2010 г. извънблоков статут не се оправда", аргументира се той.

"Дългото пребиваване на Украйна в „сивата“ буферна зона между мощните системи за колективна отбрана е допълнително предизвикателство за Украйна“, пишеше в мотивите към документа му.

Тогава Порошенко не спомена директно за присъединяване на Украйна към НАТО. Той подчерта, че бившата съветска република прави всичко за своето реформиране по стандартите на Алианса и отново загатна за организиране на референдум по въпроса за членството. По думите му страната му си поставила за цел да подаде през 2020 г. молба за членство в Европейския съюз.

"Намерението на Украйна да се откаже от извънблоков статут ще предизвикат съответни реакции от Русия", написа междувременно руският премиер Дмитрий Медведев на страницата си във Фейсбук.

Според него това всъщност е заявка за влизане в НАТО, което ще превърне Украйна в потенциален военен противник на Русия.

През ноември прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, коментира, че Русия иска да получи 100-процентна гаранция, че никой не мисли за присъединяване на Украйна към НАТО, но засега такава няма.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обаче коментира тогава, че всички дискусии за членството на Украйна в НАТО са преждевременни.