На 22 март руски трибунал осъди Савченко на 22 години затвор, след като я призна за виновна в съучастие в убийството на двама руски журналисти при сепаратисткия конфликт в Източна Украйна - обвинения, които тя отрича.

През последните седмици вървят усилени консултации между Киев и Москва за екстрадирането на Надежда Савченко.

Преди дни украинският президент Петро Порошенко заяви, че се е споразумял с руския си колега Владимир Путин за освобождаването й.

Адвокатът на Савченко Марк Фейгин каза, че процедурата може да продължи един до два месеца, посочва РИА, цитирана от БТА.

Получих декларацията на Савченко, че е съгласна да бъде екстрадирана, за да излежи присъдата си в Украйна. Смятам, че процедурата започна, казал Фейгин пред руската агенция.

Сестрата на Савченко - Вера, съобщи, че тя е получила пакета документи, необходими за изпращането й в Украйна, за да излежи наказанието си, обясни той и уточни, че документите ще бъдат попълнени в петък.

Украйна вече обвини Русия, че е задържала сестрата на Савченко на границата между двете страни и е конфискувала паспорта й, посочва Ройтерс.

Вера Савченко и нашият консул са се заключили в дипломатическия автомобил. Руските власти са блокирали колата, пренебрегвайки дипломатическия й статус, съобщи в Туитър говорителят на украинското външно министерство Дмитро Кулеба.

Вера Савченко не е задържана от руските правоохранителни органи и се намира в кола с дипломатически номера на границата с Украйна, каза за ТАСС нейният адвокат Иля Новиков.

"Ситуацията е непонятна. Вера е без връзка, батерията на телефона й се е разредила. Опитва се да отпътува, а й казват, че е издирвана. Намира се в автомобил с дипломатически номера и никой не може да я задържи физически.
Докато е в дипломатическата кола, съм донякъде спокоен, тъй като никой няма право да я задържа", каза адвокатът.

34-годишната Надежда Савченко е смятана в родината си за национален герой и символ на съпротивата срещу Русия, която през март 2014 г. анексира украинския Кримски полуостров и подкрепи сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, посочва Ройтерс.