Наред с него се споменават украинският финансов министър Наталия Яреско, губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили - бивш президент на Грузия, и председателят на Върховната рада Володимир Гройсман.

Това заяви източник от украинската президентска администрация пред местната агенция Главком, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

По думите на източника екипът на президента Петро Порошенко "активно работи да бъде назначен на премиерския пост бившият премиер и бивш външен министър на Швеция Карл Билд, който отблизо се е занимавал с украинската тематика, но сега седи без работа".

Според "Главком" назначаването на Билд на поста на днешния премиер Арсений Яценюк ще премахне риска от разпадане на коалицията във Върховната рада и ще осигури възможност да се разговаря на равни начала с международните дарители на Украйна.

Освен това екипът на Порошенко може би разчита да превърне Билд в "параван", отреждайки му ролята на британска кралица с представителни функции, посочва ТАСС.

По този начин Западът става директен участник в развитието на украинския проект и поема свой дял от отговорността за наличие или отсъствие на реформи, допълва агенцията, отбелязва руската агенция.

На 29 декември премиерът Яценюк заяви, че е готов да напусне поста си, но чак след като "си довърши работата", припомня ТАСС.

В средата на 2015 г. Карл Билд беше поканен, заедно с американския сенатор Джон Маккейн и Саакашвили, за участник в Консултативния съвет за надзор на реформите в Украйна.

Тогава Петро Порошенко издаде указ, с който назначи членовете на този съвет.

Сенаторът Маккейн отклони поканата.

Какво каза Путин по повод назначението на Саакашвили

В средата на миналия декември руският президент Владимир Путин определи назначаването на бившия грузински лидер Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област "плюнка в лицето на украинския народ":

"Не стига че сложиха Украйна под управление отвън. Делегираха и подобни, с извинение, политически дейци. Саакашвили, мисля, не успя да получи работна виза за САЩ. И взеха, че го пратиха в Украйна, нека там да покомандва.

Казаха на Украйна: не само че ще ви управляваме, ами ще пратим и хора, които да ви управляват, от по-цивилизовани страни, съседни или отвъдокеански.

Ще ги сложим на ключови постове - във финансите, икономиката и т.н. Защото вие (украинският народ, бел. на ТАСС) не можете да го направите. Ето, други могат, а вие - не. От 45 милиона души не може да се намерят 5-10 честни, почтени, ефективни управленски дейци. Това е просто плюнка в лицето на украинския народ.
"