Украинските власти решиха да създадат международен консултативен съвет, който ще им помага да реформират страната, опустошавана повече от година от военен конфликт в сепаратистката й източна част, съобщи източник от президентството в Киев, цитиран от Франс прес и БТА.

С указ, публикуван вчера, президентът назначи членовете на този съвет, в който участва и бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Маккейн, който действа активно за това САЩ да доставят оръжия на Украйна, заяви в "Туитър", че за него е чест да бъде поканен в съвета, но трябва да провери дали статутът му на американски сенатор му позволява да участва в такъв орган.

По-късно Маккейн съобщи, че отказва поканата да стане съветник на  Петро Порошенко поради несъвместимост с длъжността му на сенатор в САЩ.

Два дни по-рано украинският парламент прие на първо четене законопроект, разрешаващ на чужденци да служат по договор във въоръжените сили на страната.

Законопроектът позволява на граждани доброволци, които не искат да получават украинско гражданство, лесно да сключват договор с министерството на отбраната на Украйна и да воюват в източната част на страната.

В пояснителните записки към документа се посочва, че след формирането на специални подразделения на вътрешното министерство и батальони на доброволна основа в Източна Украйна са пристигнали чужденци с военен опит.

Част от тях са участвали и участват в бойни действия въпреки отсъствието на правни основания. Законодателството на Украйна не предвижда възможността чужденци да бъдат на военна служба.

Освен това действията на чужденци попадат под някои разпоредби на украинския наказателен кодекс.

Законопроектът предполага внасяне на изменения в съществуващото законодателство.

В документа се казва, че международната практика признава правото на чужденци да служат по договор в законни военни формирования зад граница.