Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при откриването на новата учебна година в Първа английска гимназия в София и в 112-то училище "Стоян Заимов", цитиран от КРОСС.

Тази година на първия учебен ден на училище тръгват общо 651 502 ученици, от които около 62 000 първокласници.

По думите на Игнатов тази учебна година няма да има външно оценяване за пети и шести клас. Той уточни, че вече е подписал заповедта за отмяната, съобщи БТА.
"За близо една година, откакто съм министър на образованието, успях да прочета около 60 на сто от учебниците в училище, но "не съм вдъхновен от тях", каза Игнатов.
Той допълни, че затова се бърза до края на ноември да е готов прооектът на Закона за училищното образование, за да започне до 3-4 години създаването на нови учебници.

Същевременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който откри учебната година в 11-то ОУ "Св. Пимен Зографски" в столичния кв. "Дианабад", обяви, че в близост до училищата трябва да има засилено полицейско присъствие, за да бъде гарантирана сигурността на децата. "Видеонаблюдението е част от мерките, които трябва да бъдат предприемани, и въвеждането в една интегрирана система за видеонаблюдение в подобни райони”, допълни той.

По време на откриването Цветанов призова по-големите деца да не тормозят първолаците.
"Зайците, или първолаците, трябва да изпитват удовлетворение, когато идват на училище, а не да бъдат със страх. Училищата трябва да ги направим една добра среда за развитието и формирането на личностите, които ще бъдат бъдещето на страната”, каза още министърът.

Вижте снимки от първия учебен ден

Вижте видео от първия учебен ден