Това коментира днес във Варна министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА. Той обясни, че електронното обучение ще позволи децата ще бъдат обучавани онлайн и ако има такава ваканция, те няма да губят учебно време.

Министърът каза, че система ще позволи освен това децата да бъдат изпитвани онлайн. Притеснения винаги има, но нещата се развиват и ние не можем да изключим технологиите, още повече, че развитите страни отдавна са въвели тази система, коментира Игнатов.

В момента сме в преговори и трябва да изберем най-добрата действаща електронна платформа, за да може от следващата учебна 2012 година да пристъпим към електронизация на учебния процес във всичките над 2500 училища в страната, допълни министърът. За стартиране на проекта са необходими 3 милиона евро, осигурени от ЕС. Всяка година има открити и закрити паралелки, но учебната година я посрещаме общо взето позитивно, тъй като учебниците са изпратени по училищата, имаме доклади, че ремонтите ще приключат до 15 септември, каза още Игнатов. Той припомни, че само за ремонта на 10 училища са дадени повече от 1.8 милиона лева. По думите му общините също са заделили твърде много средства за ремонти.

Игнатов посочи, че това, което е важно и всички го очакват, е законът за предучилищното и училищно образование. Той ще се гледа тази сесия на парламента и е включен в програмата му. Според министъра със закона се прави първата решителна крачка и след 10-ти клас на учениците се дава по-голяма изборност, независимо дали ще изберат професия или някаква област на развитие. Дано родителите осъзнаят, че това трябва да е избор на техните деца, каза Игнатов.

Образователният министър коментира още, че целодневното обучение се развива нормално и има финансова база и за второкласниците. Според него най-важното е, че са договорени европейски средства за целодневно обучение за всички средищни училища до 8 клас, защото децата, които учат там, пътуват. В заключение Игнатов посочи, че през следващата година страната ще има много по-добър бюджет за образованието.