По думите на началника на президентската пресслужба Дмитрий Песков заповедта била издадена от Путин от президентския самолет, докато летял над Република Южна Африка (РЮА), съобщи  ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Там президентът участва в международен форум.

В започналите в 4 ч. московско време маневри са задействани 36 бойни кораба от базите в Севастопол и Новоросийск и бойна авиация с участието на общо 7000 човека. 

Песков поясни, че съгласно международната практика при учения с до 7000 войници не е задължително да бъдат уведомявани предварително партньорите, включително НАТО. "Суверенно право е на всяка страна да извършва планирани и внезапни учения", подчерта Песков. Той добави, че в ученията, които целят да проверят бойната готовност на подразделенията и тяхната координация, освен кораби и авиация участват единици от силите за бързо реагиране към МВР, от морската пехота и специалните сили към военното разузнаване.
Дмитрий Песков каза, че маневрите предвиждат проиграване на десант на три полигона на руска територия. Той не уточни кога приключват ученията.

Ройтерс подчертава, че тези необявени маневри може да обтегнат отношенията на Русия с нейните съседи Украйна и Грузия. Базата на руския Черноморски флот в украинското пристанище Севастопол изигра ключова роля в руско-грузинската война през 2008 г. Продължават споровете между Киев и Москва за срока за даване под наем на севастополското пристанище.

Асошиейтед прес отбелязва, че военноморските интереси на Русия може да бъдат засегнати от гражданската война в Сирия. Ако бунтовниците свалят режима в Дамаск, Русия може да се лиши от своята база в сирийското пристанище Тартус в Средиземно море.