Австралийски лингвист твърди, че специфичният акцент на жителите на страната-континент се дължал на пиянското заваляне при произнасянето на думите от първите европейски заселници по тези места, съобщава агенция ЮПИ, цитирана от БТА.

Дийн Френкел от университета в Мелбърн установил, че австралийското произношение било повлияно от ранните пришълци от Англия, Ирландия и Германия и отчасти и от коренните жители на родината на кенгуруто. Но повече от всичко на развитието на речовата специфика повлияли тежките запои.

"Австралийският азбучен коктейл е бил силно подправен с алкохол, твърди Френкел. Нашите предци редовно са се напивали заедно и честото им общуване в подобно състояние се е отразило с годините на нашите езикови особености!"

През изминалите два века, от поколение на поколение пиянската австралийска реч се е предавала и на трезвените. Френкел установил, че средностатистическият австралиец използва едва две трети от артикулационните възможности на говорния си апарат. Местните хора често си спестяват съгласните "т", "л" и "с", които направо преглъщат. А гласните биват произнасяни по възможно най-мързеливия начин, като те добиват в процеса и друго звучене.