Защитата на 15-годишния младеж днес обжалва постоянното задържане, което му наложи Окръжният съд миналата седмица, и настоя за по-лека мярка - домашен арест. Съдът обаче прецени, че той трябва да остане зад решетките, защото доказателствата сочат, че той е извършил жестокото престъпление.

"Очакваме съдът да потвърди решението на окръжните магистрати и да го остави в ареста. Има ДНК експертиза, според която е намерено ДНК от Иван по оръжието и вещите на пострадалата, по-точно по мобилния й апарат. Всички доказателства са приложени по делото", каза преди решението прокурор Георги Ханджиев, цитиран от "24 часа".

Той допълни, че все още се чакат кръвните проби за алкохол и наркотици, но по делото няма приложени материали, които говорят за открити наргиле или някакви наркотици.

Ханджиев каза още, че телефонът на момиченцето е бил открит в контейнер, до който Иван завел полицаите.

Има свидетели, които са видели момчето в района на бл.108 в деня на убийството 20 август, подчерта още прокурорът.

Той уточни, че е назначена съдебно-психиатрична експертиза.

"Събрани са всички възможни доказателства за степента на интелектуалното му развитие и за здравословното му състояние. Взети са данни и от личния лекар на Иван", каза Ханджиев.

Още миналата седмица служебният адвокат на младежа заяви, че неговото развитие е като на 10-годишен, а майката уточни, че той има специални образователни потребности и учи с ресурсен учител. Според нея синът й дори не можел да си служи с нож и се налагало тя да му реже салам.

Днес баща му заяви в съда, че Иван отрича да е убил момичето.

По-рано бащата на Никол обаче коментира, че според него убийството е било планирано.