Поредната жертва е 82-годишен жител на село Старо село в община Мездра, който е бил пребит до смърт посред бял ден в дома му на главната улица в селото вчера, съобщи БНТ.

От полицията съобщават, че от къщата на възрастния Йордан Йорданов са откраднати 50 лева. Почеркът на престъпленията е сходен и показва, че те са извършени от хора без никакви задръжки, готови да убиват за жълти стотинки, твърдят криминалистите. Домът на 82-годишния пенсионер е буквално разбит в търсене на парите от пенсията, която взел преди дни.

"Три пъти го обират, сега му видяха сметката. Днес е баща ми, утре ще е друг. Посред бял ден да го убият! Един взвод полицаи да дойдат тук от София!", плаче дъщерята на убития Мая Каменова.

По думите на говорителя на Областната дирекция на МВР във Враца Красимир Василев, извършителите са млади хора или на средна възраст, необразовани, нискоинтелигентни, които вършейки кражбата, извършват и убийство. "От страна на МВР непрекъснато се провеждат срещи с хората от селата, по кварталите, обсъждат се варианти за защита на тези хора, търси се съдействието на местната власт. Хората от малките села се оплакват, че полицейското присъствие там е символично и престъпниците се чувстват безнаказани", допълни Василев.

Това е третата жертва за по-малко от месец във врачанските села.

На 25 януари сляп мъж от мездренското село Горна Кремена бе убит при обир на дома му, а тялото му бе открито три дни по-късно от съседка, съобщи Дарик радио. Патолозите открили по тялото множество кръвонасядания и хематоми. Счупени били всички ребра от дясната страна и четири ребра от ляво. Счупена била и гръдната кост. От проведеното разследване станало ясно, че са откраднати 250 - 300 лева.

Само преди два дни полицията разкри убийците на 40-годишната Красимира Градинарска от село Михайлово - двама 16-годишни младежи, които отнеха живота й с особена жестокост заради две ланчета, три пръстена, две обици и гривна, мобилен телефон и две монети от по 50 стотинки.

Днес Окръжният съд във Враца реши да наложи постоянна мярка задържане под стража на непълнолетните убийци - Милен М. и Цветелин Н., съобщи БТА.  Двете момчета вече са осъждани за кражби.