Официално от Кремъл твърдят, че със сигурност може да се говори за пет жертви и определя данните за много повече убити като класическа дезинформация. Според западни медии и руски неправителствени източници загиналите може да са десетки, дори стотици.

Ръководителят на казашка доброволническа организация Евгений Шабаев е посетил ранените в една от военните болници край Москва. По думите му от 500 души са останали 200 живи, съобщи bTV. 

Инцидентът е станал на 7 февруари, когато бойци от частната руска военна компания „Вагнер” са нападнали нефтено предприятие край град Дейр аз-Зор в североизточната част на страната. Обектът на атаката е под контрола на сирийската опозиция и кюрдски бойци. В отговор на нападението американската авиация е нанесла удари по проправителствените сили, сред които и руските наемници.

Една от вдовиците е Елена Матвеева е от Свердловск. Научила за смъртта на съпруга си Станислав преди няколко дни, докато пазарувала. Съобщили й по телефона, че съпругът й и негов приятел вече ги няма.

За смъртта му тя ще получи обезщетение от 40 000 евро. Иначе заплатите на наемниците били между 2-3000 евро месечно.

Руските наемници се сражават на страната на правителствените сили и на местните племенни общности, подкрепящи Башар Асад. Официално, те не са част от руския военен контингент.

Частната военна компания "Вагнер" е сформирана през 2013 г. в хода на войната в Сирия. Първата ѝ задача е била да пази нефтените предприятия от бунтовниците. Данните за нея са секретни. Основана е от подполковник Дмитрий Уткин, наричан Вагнер – националист, сражавал се и в Донбас, Украйна, бивш началник на спецотряд към Главното управление на Генералния щаб.