Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в Своге, цитиран от БТА и БНР.

Той обясни, че корабът "Св. Николай" по документи се е движел празен.
Версията за захарта са потвърдили и роднините на моряците при срещата с премиера Бойко Борисов миналата седмица, на която е присъствал и вътрешният ни министър.
Преди време той заяви, че малко хора от екипажа са знаели, че на кораба има кокаин.

За момента в МВР има оперативни данни, че човекът, който е наел екипажа, е българин, но той тепърва ще се издирва и ще се установява съпричастността му към цялата тази дейност, съобщи още Цветанов.

По думите му, има информация, че колумбийските и испанските граждани, за които се предполага, че са организатори на трафика на кокаин, са имали преки контакти с част от моряците ни.

Министърът призова задържаните в Испания българи да помогнат на разследващите да се стигне до по-горните нива в трафика.
Преди дни на среща с роднините на моряците премиерът Бойко Борисов също заяви: "Всеки да признава, да казва каквото знае".

Според Цветанов практиката в Испания в подобни случаи е да се държат в ареста поне три месеца всички задържани, а след това да се преценява тежестта на вината.
Този случай обаче бил усложнен,
тъй като на кораба е бил превозван само наркотик.

Цветанов обясни още, че към момента разследващите разполагат с оперативни данни, но не с достатъчно, за да се стигне до съдебен процес срещу организаторите у нас.
Двамата арестувани Дойчин Дойчев и Руслан Колев бяха освободени от съда поради липса на всякакви доказателства. Дойчев е собственик на кораба, а Колев бе арестуван като организатор на транспорта на кокаина.