Това съобщи Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ и народен представител от Великотърновския регион, на съвместен брифинг с кмета на Велико Търново и председател на Национално сдружение на Общините в Република България Даниел Панов, предаде БТА.

Магистрала "Хемус" ще преминава на 15 километра от Велико Търново.

Доизграждането на магистралата ще бъде тема на национална дискусия, която ще се състои във Велико Търново на 29 юни /четвъртък/. Форумът ще събере представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, на бизнеса и на различни организации с участието на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, посочи Цветанов.

Кметът Даниел Панов и екипът му вече са изготвили проект за строителството на нов мост над р. Янтра - на пътя между Велико Търново и село Шемшево. Съоръжението ще бъде на мястото на стария мост, чийто свод рухна в края на февруари след обилните снеговалежи.

Това е наложило затварянето на пряката връзка между Западната индустриална зона и селата Шемшево, Леденик, Буковец и Пушево.

Първото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще разгледа проекта, заедно с планирания ремонт на пътя към Преображенския манастир, каза народният представител.

До края на седмицата ще започнат обещаните спешни ремонти на трасето между Горна Оряховица и селата Първомайци и Поликраище, съобщи Цветанов. Изготвен е и проект за цялостна рехабилитация на пътя, който е подаден по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.