Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов прочете декларация от името на ГЕРБ по повод уволнението на председателя на Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) Калин Каменов и назначаването на Ева Жечева на същия пост.

В четвъртък Каменов обяви, че уволнението му е било политическо.

По думите му, Калин Каменов е бил уволнен, защото отказал ДАЗД да бъде използвана за политически цели - да се превърне в орган за саморазправа с гражданите, които имат позиция.

Според ГЕРБ управляващите искат да санкционират родителите, които протестират с децата си.

"Ставаме свидетели на ескалация на политически реваншизъм на тройната коалиция. Няма друг председател, който да е получавал по-категорична подкрепа от родителските организации и самите деца. Правителството безпардонно отрече всички постижения на Калин Каменов без никакви мотиви”,
каза Цветанов.

Той изброи, че ДАЗД е подобрила координацията с институциите при работа с деца в риск, а през последната година била улеснена процедурата по осиновяване.

Цветанов добави, че Каменов бил заменен от човек, махнат за финансови злоупотреби.
Самият Каменов израсъл в дом и знае какви грижи трябва да се полагат за децата в риск.

Цветанов каза още, че са били отстранени и 16 директори на РИОСВ, правомощията са прекратени без никакви мотиви.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък се обърна към управляващата коалиция:
"При вас толкова бързо ги сменяте, че докато реагираме, вие сте ги сменили".

Междувременно неправителствени организации подкрепиха в парламента Каменов. Евродепутатът Моника Панайотова е сезирала еврокомисарите за уволнението и за риска за деинституционализацията на деца от домове.

Отговор на обвиненията

Депутатът от ДПС Йордан Цонев определи като „смешен плач” изказването на Цветанов. Цонев обясни, че кадрите, които са предложили, нямат "характеристиките на калинки", което било характерно за управлението на ГЕРБ.

"Не става въпрос за калинки, а за съобразяване с общественото мнение, такова, каквото демонстрираме от първия ден на това мнозинство. По-добре да наречеш едни хора, които нарушават правата на други, „лумпени”, отколкото да кажеш на едни лекари, че са „детеубийци”
, каза още депутатът, цитиран от "Фокус".

БСП

Депутатът от Коалиция за България Христо Монов коментира, че когато Каменов е бил назначен навремето за председател на Агенцията за закрила на детето, той не е имал и един работен ден в системата, бил е работил единствено и само като електротехник.

 Ако мислите, че политиката по закрила на детето е само деинституционализацията - грешите, за четири години не направихте нищо за децата, обобщи Монов от името на левицата.
По БНР Монов определи Каменов като политкомисар.

Депутатите излизат в отпуск, протестите продължават

50-тият ден на улично недоволство започна пред парламента, пред който бяха дошли 20-тина човека. На въпрос дали ще прекратят протестите след като депутатите излязат в отпуска, недоволните категорично отговориха, че продължават с искането си за оставка на правителството.