В предпоследния работен ден на миналия парламент е приет законопроект на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепян от Патриотичния фронт. С него е направена промяната в НК, която дава право на осъдените лично да искат от съда предсрочно условно освобождаване. Дотогава единствено затворническата администрация и прокурорите имаха право да правят такива предложения.

Освен това депутатите отменят и алинея, според която осъдените за опасен рецидив имат право да излязат на свобода едва когато им остават не повече от 3 г. от присъдата и са излежали две трети от нея. На Ивайло Евтимов-Йожи от "Наглите" обаче му остават повече от 7 г. и с тези промени това не е пречка, припомниха медии.

"Да се прави интерпретация, че някой друг или българският парламент, носи отговорността, това е несъстоятелна теза. Това е обида за този, който е написал подобни твърдения, работейки в дадена медия“, коментира Цветанов пред журналисти.

По думите му парламентът се е съобразил и е приел законодателна норма, която не противоречи и не променя досегашния начин за вземане на решения от съда.

"Никой не ограничава съдията, който взима решение, да поиска допълнителна информация, дори само от вестниците или от Гугъл да се беше поинтересувал, щеше да събере достатъчна информация за всичко. Задаваме си въпроса дали съдията, произнесъл се по вътрешно убеждение, е направил необходимото, за да се запознае максимално с информацията, която може да изиска от институциите“, мотивира се зам.-председателят на ГЕРБ.

Той призова фокусът да бъде насочен другаде и щом има публичност на решенията, които взима парламентът, да има такава и за хората, които "осъждат по този начин и нарушават общественото спокойствие".

"Тези, които създават допълнителни тревоги не само на жертвите на групата, на всички, които са работили по тези групи, и на гражданите, които се тормозеха и се притесняваха. Няма български гражданин, който да не знае кои бяха „Наглите“, няма човек в държавата, дори децата знаят, че тези хора отвлякоха 19 души. За 13 от тях бяха събрани годни доказателства, за да бъдат признати за виновни“, каза още Цветанов.

Той уточни, че що се касае до Йожи - за него има категорично становище, че не трябва да бъде предсрочно освободен. А за другия от бандата - Любомир Димитров-Гребеца - психологът е дал отрицателна оценка за поведението му.

Междувременно депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов коментира обявените вчера от правосъдния министър Цецка Цачева промени във връзка с казуса.

"Една част от сериозните промени касаят промяната в режима за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в неговата интензивност, как се преминава от строг в лек режим. Основната промяна беше, че премахнахме наименованието и формата на комисията, която да дава анонимно и колективно становище по въпроса настъпили ли са предпоставки за промяна на режима на изтърпяване на наказанието“, поясни той Кирилов.

Той уточни, че такова становище дават директорът на затвора, зам.-директорът по изтърпяване на наказанието, психологът и социалният работник.

"Промяната по никакъв начин не променя предпоставките на настъпването или ненастъпването на предсрочното освобождаване, това винаги се прави от съда“, подчерта Кирилов.

Цачева: Поръчката за електронните гривни стартира на 5 юни