Това попита по време на пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

/Бел. ред. През 2012 г. благодарение на показанията на защитен свидетел - Валентин Михайлов – Ихтиманския, който, според медийни публикации, се е свързал с разследващите чрез посредничеството на убития Христов.

Според Добрев основният въпрос е могат ли институциите да гарантират сигурността на гражданите. 

Добрев зададе поредица от въпроси - Къде е извършена срещата? Била ли е обезпечена? Вярно ли е, че същият човек, който е защитен свидетел, лично е екзекутирал няколко от жертвите? Все въпроси, които ни ги пробутват в 90-ата минута на срещата“, коментира той.

Журналисти припомниха, че и по времето на правителството на Тройната коалиция тогавашният министър Румен Петков се е срещал с осъдените братя Галеви.

"След тази среща Румен Петков си отиде, надявам се Цветан Цветанов да отговори на обществото. Няма как министър и престъпник да се срещат! Това може да се случва в друга държава, някъде далече на изток. Ние сме държава от ЕС. Как и по какви правила е проведена тази среща, питайте на следващата пресконференция и нека управляващите поемат отговорността и обяснят", посочи зам.-председателят на БСП.

„Искам да приключа с наглото убийство на Петър Христов. Дали е политическо или бизнес, не мога да кажа, защото днес границата между политиката и бизнеса е много размита, посочи още Кирил Добрев. По думите му Велико Търново е поредното феодално владение, в което някой, за да си позволи да прави бизнес, е трябвало да води разговори с този човек. И да не ни пробутват теории за "Килърите" и "Наглите", коментира Добрев. 

Запитан дали е вярно, че има връзки с един от осъдените от "Килърите" Петър Стоянов – Сумиста, Кирил Добрев се пошегува: „Брат ми е, доведен брат“. Но после уточни: Нямам никакви връзки, но, ако искате, може да ми е брат“. 

Искаме утре Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента за ситуацията в страната и дали институциите могат да гарантират сигурността на гражданите. Корупцията преследва хората у нас от яслите до гробищата, през целия живот, коментира още зам.-председателят на БСП на червените. 

Кирил Добрев обобщи, ситуацията от началото на годината и даде пример с шесторното убийство в Нови Искър и с убийството на бизнесмена Петър Христов. „Европредседателството започна. Обвиняват ни, че едва ли не ние саботираме този процес и искаме да изложим страната пред чужденците. Има нещо по-важно от европредседателството и това е сигурността на българските граждани“, каза Добрев.

"Смятам, че всичко, което се случва в последните месеци и дни няма как да не изложи управляващите. Ние от опозицията сме само бледа сянка на дискредитирането“, посочи Кирил Добрев.

Той припомни и хронологията на криминалните събития, разтърсили България през последните няколко месеца.

„Всичко започна с едно отвличане. Всички ни увериха, че бандите за отвличане са изчезнали. Никой не разбра защо бе отвлечено това момче, но откуп е платен и той е седемцифрена сума. Минаваме към опита за убийство на чиновника от НАП. Не разбрахме защо е станало това - дали защото той си е свършил, или защото не си е свършил работата. Минаваме към шесторното убийство, в което има нещо много притеснително. Този човек е търсен 8 години. такива са 500-600 случая“, допълни Добрев.

По отношение на убийството на Петър Христов, Добрев каза още: „Ако приемем тезата на управляващите, че г-н Христов е един почтен човек, то тогава всички почтени и честни българи трябва да бъдат много притеснeни, че може някой с няколко куршума да им отнеме животa и то не къде да е, а на правителственото трасе. Там, където ще извозваме всички гости в резиденция „Бояна“.