Спорът възникна по време на дебатите за промени в Закона за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Цветанов беше провокиран от лидера на ДПС Лютви Местан, който го обвини, че е упражнявал политическа репресия по време на мандата си.

Бившият министър даде пример със случая "Бесоолу" - общинският съветник от ДПС в Павел баня Иса Бесоолу бе зрелищно арестуван през 2009 г. и осъден условно за предлагане на подкуп. Оказа се, че той е бил подслушван от полицията. Сега Цветанов подчерта, че това е ставало по времето на Михаил Миков като вътрешен министър, който нарушил закона, но никой не му търси отговорност.

"Вие бяхте политиците, които идвахте при мен, и ми казвахте, че не трябва да имам отношение към Бесоолу и аз казах, че той вече е във фаза, която вече е в съда и нито има някаква компетентност"
, обърна се Цветанов към Местан, цитира го "Фокус".

Цветанов днес каза още, че членът на комисията за контрол на ДАНС в бившия парламент Камен Костадинов от ДПС също често идвал при него "съсем разбираемо".

"Вие не бяхте ли човекът, който дойде при мен и ме питахте за един бизнесмен дали има някакви мероприятия, прилагани спрямо него? Аз тогава не ви отговорих, защото няма как да ви споделям подобна информация", каза Цветанов.

Местан и Костадинов потвърдиха, че са ходили при него, но не за да търсят закрила, а за да поискат гаранция, "че не се злоупотребява и няма рекет".

"Бъдете горди, ако това лице ви напада"

Твърденията на Цветанов предизвикаха остри отговори от управляващите. Заместник-председателят на Народното събрание Христо Бисеров от ДПС уточни, че не е ходил при Цветанов, но го попита:

"Сега боли ли? Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите? Така ще бъде. Да знаете как се чувстваха хората, които мачкахте, на които откраднахте бизнеса, на политици, на общински съветници, на зам.-кметове, които разхождахте по полиция, съдилища”.

Лютви Местан призова парламентът да се занимава с далеч по-полезни неща, а не с бившия вътрешен министър:

„Оттук нататък искам да кажа на Цветанов, че може да говори за мен, за Костадинов, за колегите, каквото си иска. Всяка атака на Цветанов по мой и по техен адрес е комплимент. Колеги, бъдете горди, ако това лице ви напада. То има други проблеми”.

Мая Манолова от БСП коментира, че Цветанов е придобил странно чувство за хумор след изборите и след разходките из прокуратурата.