Стремим се да достигнем до произхода и идентичността на атентатора, каза още той.

Попитан за версията, че атентатът е подготвян в България в Източните Родопи, вътрешният министър бе категоричен, че това са възможни интерпретации, но не са реални.
Онлайн изданието на "Ню Йорк таймс" цитира американско официално лице, че атентаторът от Бургас е бил член на клетка на Хизбула*, оперираща в България. Задачата била поставена от Иран - главен спонсор на ливанската терористична групировка.
В коментар Цветанов заяви: "Ние работим съвместно с американското разузнаване и американците не биха си позволили да кажат такова нещо", цитира го БТА.

Министърът добави още, че разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо не отговарят на истината и помоли медиите да бъдат коректни.

По думите на Цветанов, има нова информация, която е важна за разследващите, но няма да бъде обявена, защото е конфиденциална и не трябва да се пречи на разследването, предаде БНТ.
Той уточни, че вече има привлечени две държави, които конкретно са ангажирани да разследват идентичността на атентатора-самоубиец, за когото е ясно, че е прекарал поне четири дни в България преди атаката.
"В момента усилията на експертите са насочени за установяване идентичността на човека, който в момента се знае само по фалшивата самоличност и не трябва да се правят интерпретации", категоричен бе вътрешният министър.

Цветанов обяви, че очаква до края на деня да има информация за количеството на взрива и начина на задействане на бомбата.
"Събрани са много чували с материали от мястото", допълни Цветанов.

Помолен да даде оценка на работата на ДАНС, Цветанов само каза, че неговата лична оценка за всички специални служби и "това е оценката на нашите партньорски служби е за изключително добро взаимодействие и много добър анализ на всяка една постъпваща информация, както и на формите и начините, по които ние търсим информация за да може да бъда анализирана”.

Интерпол ще изпрати екип от свои сътрудници в България, които да помагат в разследването на кървавата атака, съобщи АФП. Изпращането на подобен екип става по молба на страна членка на организацията в случай на кризисна ситуация.

*Хизбула (от араб. حزب الله — hizbu' llāh — „партия на бога“) е шиитска проиранска партия в Ливан. Организацията има военно и политическо крило. Създадена е през 1982 г. с цел да се бори с израелската окупация на Южен Ливан.