Вицепремиерът Нуман Куртулмуш е и говорител на правителството. По думите му причината е, че Вашингтон и Москва са на противоположни позиции в сирийския конфликт - Русия е основен съюзник на Башар Асад, а САЩ и Турция подкрепят бунтовниците в страната и настояват за смяна на управлението в Сирия, предаде БНР.

"Отношения по оста Вашингтон-Москва се обтегнаха още повече след провала на последното примирие в Сирия и не е изключено да доведат до сблъсък между тях,от което се и опасяваме", допълни Куртулмуш.

В същото време турската армия се подготвя за участие в планираната операция срещу Мосул за освобождаване на града от терористичната групировка ИД, независимо от протестите на Багдад срещу турското военно присъствие в Северен Ирак.

Президентът Реджеп Ердоган обвини ръководството в Багдад в невъзможност да се справи с терористичната групировка и заявявайки, че се стреми "да потопи в кръв и огън региона" и каза още:

"Не може да предприемаш подобна стъпка в толкова деликатен момент. Погрешно е. Не осъзнавате ли, че ще причините смъртта на 600 хиляди души с оръжията, които осигурявате на кюрдските бойци? ".

В същото време турският държавен глава много остро реагира на изявление на Хилари Клинтън във връзка със сирийските кюрдски милиции. Ердоган заяви, че намира изявленията на кандидата на демократическата партия госпожа Клинтън за много неуместни. Тя казва, че ще продължи да подкрепя Демократическия съюз и кюрдските сили.

"Това е много жалко. Честно казано, смятам тези изявления за политическа некомпетентност", каза турският президент.

Като продължение на думите си Ердоган намекна,че Турция ще бави екстрадирането на престъпници в САЩ, докато Фетуллах Гюлен, който се обвинява за организатор на опита за преврат, не бъде върнат от американските власти в Турция.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Оръжие за кюрдите в Сирия и Ирак?